Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για την θνησιμότητα στην Ελλάδα και ποιοι ασθενείς με υποκείμενο νόσημα κινδυνεύουν περισσότερο
«Δεν αρκεί να πούμε, το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα κρούσματα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε, ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική και έσπευσε να συμπληρώσει, ότι «εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον». Όπως είπε, τρεις ασθενείς πέθαναν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς.
Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ' οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κοροναϊό. Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό, όπως είπε και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους και να αισθανθούν, ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει. Πρόσθεσε επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου, καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κοροναϊό.
Οι ασθενείς με υποκείμενο νόσημα που κινδυνεύουν περισσότερο
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα νεώτερα στοιχεία, τα οποία δείχνουν, ποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κοροναϊού και σε ποιο ποσοστό. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι εμφανίζουν επιπλοκές οι καρδιοπαθείς κατά 19,4%, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εκτός του άσθματος κατά 16,5%, όσοι έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη 14,8%, όσοι έχουν υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί σε ποσοστό 11,6% και οι νεφροπαθείς κατά 9,5%.
Αισιόδοξο νέο η χαμηλή θνησιμότητα στην Ελλάδα
«Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. «Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα, που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω, αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι, αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο, για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα».
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων», είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο.
«Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά-σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε, αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού
«Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού. Ο κος Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων, ότι ο κοροναϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.
«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο, αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους.
Ο ίδιος είπε, ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η μετάδοση του κοροναϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20%, όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως, ο κ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα, για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό