Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ
Την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας.
Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα. «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό
Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ
Συνολικά, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα». Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κος Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.
95 νέα κρούσματα, 6 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Σήμερα στην Ελλάδα καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 1.156. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αττική. 69 από τους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι. Συνολικά, στη χώρα μας 38 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.
Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία
Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα
Τέλος, ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.
Χαρδαλιάς: Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Παράταση περιοριστικών μέτρων
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτήν τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία ή η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια», τόνισε κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοιό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σχολίασε συμπεριφορές πολιτών οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας σε σχέση με το τι θέλουν να κάνουν. «Ήταν εντυπωσιακό ότι την Παρασκευή είχαν διαλυθεί παντού τα υδραυλικά, σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών, και όλοι έπρεπε να μεταβούν για τα φτιάξουν. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να θέλουν να πάνε στα εξοχικά τους, αλλά είναι θέμα ευθύνης για όλους», τόνισε.
Οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, κάθε εξέλιξη κάθε νέο δεδομένο αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική που ακλουθούμε στη δύσκολη μάχη που δίνουμε καθημερινά, υπογράμμισε ο υφυπουργός.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητα τους και ως προς την αναγκαιότατα τους και εφόσον κριθεί αναγκαία η εφαρμογή τους παρατείνεται».
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ανάσχεση της διάδοσης του ιού παρατείνεται η ισχύς των εξής:
Η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την επικράτεια παρατείνεται μέχρι και 11 Απριλίου Η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά. Τα υπόλοιπα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν λαμβάνοντας όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους. Επίσης παρατείνονται έως 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας. Η μόνη τροποποίηση αφορά στην δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας η οποία επιτρέπεται μόνο στο ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει την εκπομπή.
Παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, έως τις 11 Απριλίου
Παρατάθηκε επίσης η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά για μία εβδομάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.Τόνισε ότι πριν ληφθεί αυτή η απόφαση αξιολογήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και οι ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει.
Επίσης επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης στην ευρύτερη περιοχή του Εχίνου. Επιπλέον 4 συνεργεία της ΓΓΠΠ, μετέβηκαν σήμερα στην περιοχή της Θράκης και έλαβαν υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, 165 δείγματα από ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής και οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν για τα σπίτια τους.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια, με επιμονή γιατί κάθε μέρα που μένουμε σπίτι βρισκόμαστε κοντύτερα να κερδίσουμε τη μάχη και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Κοντοζαμάνης: Επάρκεια υγειονομικού υλικού υπάρχει, χρειάζεται όμως και ορθολογική χρήση
Την ανάγκη για ορθολογική χρήση των υγειονομικών υλικών, επισήμανε σήμερα κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει επάρκεια υλικών. Εξήγησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για υγειονομικό υλικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η χώρα μας έχει προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες και συνέχεια το σύστημα εφοδιάζεται.
Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ.
Επίσης, όπως είπε, σε σύντομο χρονικό διάστηκα άνοιξαν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ. «Το σύστημα σε αυτή τη φάση έχει επάρκεια κλινών και είναι στον προγραμματισμό μας εφόσον χρειαστεί η επίταξη και ιδιωτικών κλινικών», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.