Τι προβλέπεται για τις ζώνες καραντίνας και το σφράγισμα των δημόσιων χώρων
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία, σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα μας.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει 11 στάδια. Σύμφωνα με αυτές, μετά από την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων, και σε περίπτωση που βρεθεί θετικός στον Covid-19 ο ασθενής, τότε απομονώνεται.
Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει ανίχνευση των επαφών του. Οι Αρχές ψάχνουν να βρουν την οικογένεια, τους φίλους του και γενικά ανθρώπους με τους οποίους ήλθε σε επαφή ο ασθενής.
Όταν οι άνθρωποι αυτοί εντοπίζεται αμέσως μπαίνουν σε καραντίνα σε νοσοκομείο για 14 μέρες., ακόμα κι αν δεν έχουν νοσήσει. Επίσης εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του και μάλιστα αν υπάρχει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και όλη η πολυκατοικία, στην οποία μένει.
Σε περίπτωση που πάμε στο στάδιο 1 που είναι η πανδημία, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Από την Πολιτική Προστασία δημιουργούνται ζώνες καραντίνας - όσες χρειαστούν - σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι κι όλα αυτά επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ.
Για να γίνει πιο κατανοητό το τι σημαίνει ότι σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι, στο δελτίο δόθηκε ως παράδειγμα το Μετρό που χρησιμοποιείται από περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες. Σε περίπτωση πανδημίας το Μετρό θα σφραγιστεί.
Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται
Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.