Το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του
Την είδηση του θανάτου του Βασίλη Βάρσου, ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, έκανε γνωστή ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς με μία αποχαιρετιστήρια ανάρτηση στο facebook.
Η εξόδιος ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του, Βασίλη Βάρσου, και απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο Βασίλης Βάρσος υπήρξε γνωστός και αγαπητός στην Κηφισιώτικη οικογένεια. Εξαιρετικός επιχειρηματίας, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός συμπολίτης, θα μας λείψει πολύ.
Μετά την αναγγελία του θανάτου του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς συνεδρίασε και αποφάσισε τα εξής:
- Να εκφράσει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος
2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία
3. Να αποστείλει στεφάνι εις μνήμη του
4. Να δημοσιεύσει το παρόν στην ιστοσελίδα του, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να το αποστείλει προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο.
Ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του ότι η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς
Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου
Το 1890 ο ιδρυτής της εταιρείας μας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα.
Στην ηλικία των 16, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.
Το 1910, ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.
Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο.
Ο Βάρσος, από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό. Αυτή η υπεύθυνη στάση και η ειλικρίνεια δημιούργησε πολλούς σταθερούς και αποκλειστικούς πελάτες.
Ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους. Ο Κωνσταντίνος μιας και ήταν ένας πολύ έξυπνος επιχειρηματίας, κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.
Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε. Λόγω του τεράστιου πλήθους κόσμου που συσσωρεύτηκε για να ψωνίσει από το Βάρσο, χρειάστηκε η προστασία της αστυνομίας διότι οι πελάτες είχαν φτάσει μέχρι την Πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμο).
Την περίοδο 1967-1968 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.
Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.