Τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής που εξετάζουν οι ελληνικές αρχές
Το υπ. Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία εξετάζουν κατά καιρούς διάφορα σενάρια ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και καταρτίζουν σχέδια αποτροπής τους.
Μεταξύ αυτών, οι Αρχές σχεδιάζουν μέτρα πρόληψης επιθέσεων από drone και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», εξετάζεται η αγορά «Αντι-drone» τεχνολογίας, για την καθήλωση και κατάρριψη τέτοιου είδους ασύμμετρων απειλών.
Ήδη η αρμόδια υπηρεσία τεχνικών μέσων έχει προβεί σε έρευνα των επιχειρησιακών απαιτήσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα αρμόδια επιτροπή θα ορίσει τις προδιαγραφές και θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πρόσκλησης ενδιαφέροντος εταιριών του συγκεκριμένου κλάδου.
Τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως περιγράφεται στις σχετικές επισημάνσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ερεύνησαν τις απαιτήσεις πάνω στα ελληνικά δεδομένα, στοχεύουν στην ανίχνευση και την παρεμβολή της λειτουργίας του ύποπτου ιπτάμενου μέσου. Η λογική λειτουργίας τους, ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια ενεργειών. Αρχικά ανιχνεύει την απειλή, παρεμβαίνει στην πλοήγηση του (jamming-ηλεκτρονική παρεμβολή) και χειρισμό του από το χρήστη του συστήματος.
Η ανίχνευση της απειλής (drone) μπορεί να γίνει με τη χρήση τεχνολογίας αισθητήρων είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, όπως:
- Συστήματος ανίχνευσης με ραντάρ συνεχούς παλμού, που βασίζεται στο φαινόμενο doppler
- Συστήματος αναγνώρισης με ραδιοσυχνότητες, που βασίζεται στην ψηφιακή επεξεργασία του ραδιοσήματος.
- Συστήματος επιτήρησης με οπτικά μέσα ηλεκτροπτικής και υπέρυθρης κάμερας (λειτουργεί βοηθητικά στα παραπάνω συστήματα).
- Συστήματος αναγνώρισης με ακουστικό αισθητήρα, που αναλύει τα ακουστικά σήματα.
Αναφορικά την παρεμβολή στη λειτουργίας ενός drone, η παρέμβαση στην πλοήγηση μπορεί να γίνει είτε στην τηλεμετρία, που θα το οδηγήσει πίσω στην αρχική του θέση, είτε στον εντοπισμός της θέσης του που θα το αναγκάζει να προσγειωθεί σε εκείνο το σημείο.