Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Tουλάχιστον 250 βασικά φάρμακα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει ακόμη και σε αναλγητικά και αντιπυρετικά.
Tο υπουργείο Υγείας παραδέχεται μεν ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, υποβαθμίζει όμως την έκταση του προβλήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ελλείψεις σε 30 μόνο σκευάσματα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στους ασφαλισμένους, στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, συνίσταται να προμηθευτούν κάποιο από τα αντίστοιχα γενόσημα που κυκλοφορούν.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, δηλώνει πως συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα των ελλείψεων και να ενημερώνεται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους για τα σκευάσματα που έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία. Προς το παρόν, ο ΕΟΦ ελέγχει τις παραδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνδυασμό με τις ποσότητες φαρμάκων που εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο οι ελλείψεις που σημειώνονται είναι "ύποπτες".
Η κατάσταση εκτιμάται ωστόσο ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί εμμείνουν στην απόφασή τους για διακοπή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, τις τελευταίες ημέρες έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν μόλις το 20% των συνταγών των ασφαλισμένων.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις, εκτός από παυσίπονα και διάφορα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, παρατηρούνται σε γνωστά αντι-υπερτασιακά, ανοσοκατασταλτικά, αντιθρομβωτικά και σε βρογχοδιασταλτικά.
Πού οφείλονται οι ελλείψεις
Οι αιτίες των ελλείψεων αγγίζουν στην ουσία ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, δηλαδή φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.
Οι εταιρείες δεν εφοδιάζουν πλέον τις αποθήκες με τις ίδιες ποσότητες, όπως στο παρελθόν. Η πολιτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι μητρικές φαρμακευτικές, βλέποντας και τους μειωμένους τζίρους των θυγατρικών τους, είναι να μειώνουν σταδιακά το κίνδυνο έκθεσής τους στο ελληνικό περιβάλλον, περιορίζοντας τα "οικονομικά τους ανοίγματα".
Οι φαρμακοποιοί από την άλλη υποστηρίζουν πως τα περιθώρια ρευστότητάς τους έχουν εξαντληθεί. Κατά συνέπεια δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να εφοδιάζουν επαρκώς τα φαρμακεία τους.
Πολλές ποσότητες φαρμάκων φαίνεται να "χάνονται" όμως και στις φαρμακαποθήκες, με τις παράλληλες εξαγωγές να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Ήδη ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 10 σκευάσματα τον τελευταίο μήνα, καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα, τα φάρμακα αυτά να εκλείψουν τελείως από την ελληνική αγορά.
Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, εξαιτίας και της νέας μείωσης στις τιμές των φαρμάκων. Πλέον εξάγονται σχεδόν τα πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασπιρίνη, που έρχεται στην Ελλάδα από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας και στη συνέχεια εξάγεται πάλι εκεί από τις εδώ αποθήκες, εξαιτίας της μειωμένης τιμής της σε σχέση με τη χώρα παραγωγής.