Ελληνική και Τουρκική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου
Μετά το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο από την πλευρά της Τουρκίας που απαντήθηκαν με ιδιαίτερα αυστηρή διπλωματική γλώσσα από την πλευρά της Ελλάδας, το ενδιαφέρον στρέφεται την Δευτέρα στην περιοχή του Καστελόριζου σε στρατιωτικό επίπεδο και στις Βρυξέλλες σε διπλωματικό.
Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Η κίνηση αυτή της Αθήνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία ειδικά από την στιγμή που και η κυβέρνηση της Λιβύης αναμένεται να θέσει σε ισχύ την εν λόγω συμφωνία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση του Σαράτζ, που υπέγραψε με την Άγκυρα, ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία. Ειδικότερα αναφέρει, ότι η συμφωνία θα δημοσιευθεί στη εφημερίδα της κυβέρνησης της Λιβύης στις αρχές του 2020 καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία. Σε στρατιωτικό επίπεδο το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην περιοχή του Καστελόριζου καθώς τόσο Ελλάδα όσο και Τουρκία έχουν εξαγγείλει ασκήσεις για την περιοχή αυτή.
Η Αθήνα έχει δεσμεύσει από την περασμένη Πέμπτη για σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για στρατιωτική άσκηση.
Η Άγκυρα θέλοντας να δείξει ότι η περιοχή είναι δικής της δικαιοδοσίας εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα δική της, παράτυπη, οδηγία προς ναυτιλομένους, δεσμεύοντας ακριβώς την ίδια περιοχή για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης.
Το Σάββατο με νεότερη, εξίσου παράτυπη, NAVTEX δέσμευσε και για την Τρίτη την ίδια περιοχή, για άσκηση με την χρήση όπλων.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε ημερίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε προκλητικά σε μοίρασμα των φυσικών πόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ο διαμοιρασμός με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο, κάθε είδους πηγής και πλούτου που υπάρχει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».
Απείλησε δεν για μια ακόμη φορά πως «από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιασδήποτε απόφασης η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε»
Αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Λιβύη δήλωσε ότι «δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών» και ότι «πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών».