«Η γεωγραφική εγγύτητα και η μακραίωνη ελληνική παρουσία στις λιβυκές ακτές καθιστούν τις δύο χώρες φυσικούς εταίρους»
Η Λιβύη υπήρξε μέχρι που ήρθε στην ελληνική επικαιρότητα μέσω του μνημονίου που υπέγραψε με την Τουρκία ήταν σε σημαντικό βαθμό μια χώρα άγνωστη για τους Έλληνες.
Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης
Αναζητώντας κανείς στις επίσημες πηγές του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα του υπουργείου Εξωτερικών διαβάζει κανείς:
«Η γεωγραφική εγγύτητα και η μακραίωνη ελληνική παρουσία στις λιβυκές ακτές καθιστούν τις δύο χώρες φυσικούς εταίρους. Το θεσμικό πλέγμα των διμερών συμφωνιών ήταν παραδοσιακά ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και κάλυπτε ευρύτατο φάσμα τομέων.
Η χώρα μας συνέδραμε τη Λιβύη πολιτικά και ανθρωπιστικά κατά την διάρκεια της επανάστασης του 2011, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ενώ μεγάλος αριθμός Λίβυων τραυματιών νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Από τον Ιούλιο του 2014, η χώρα εισήλθε σε νέα περίοδο αναταραχής και συγκρούσεων. Οι διπλωματικές Αποστολές των ξένων κρατών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη ανέστειλε τη λειτουργία της την 31η Ιουλίου 2014 και προέβη σε επιχείρηση απεγκλωβισμού συνολικά 186 Ελλήνων και ξένων πολιτών (Κινέζοι, Κύπριοι, Βέλγοι, Βρετανοί), οι οποίοι έφθασαν στον λιμένα του Πειραιά με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς».
Για την αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει ως Ειδικό Απεσταλμένο για την Λιβύη, από τον Ιούνιο του 2017 , τον κ. Ghassan Salamé, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Martin Kobler.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αποκλιμάκωση της βίας και από κοινού με τους εταίρους της στην ΕΕ, συμμετέχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση κατάλληλων συνθηκών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονου κράτους δικαίου στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο των παραπάνω προσπαθειών, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη, στις 28 Νοεμβρίου 2016, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, κ. Sarraj και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ.Taher Siala.
Τέλος, η Ελλάς εκπροσωπήθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που φιλοξενήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας στις 12-13 Νοεμβρίου 2018 σε επίπεδο Πρωθυπουργού, γεγονός που αποτελεί δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντός της για τη σταθερότητα στη χώρα».
Ενημερωτικά η λειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λιβύη έχει προσωρινά ανασταλεί. H Λιβύη διατηρεί διμερή Πρεσβεία στην Αθήνα.