Οι δυνάμεις που έφεραν οι Αιγύπτιοι στην άσκηση - Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες
Σήμερα, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου θα παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης
Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.
Παράλληλα έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης στην άσκηση Μέδουσα περιλαμβάνουν:
- Τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
- Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
- Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
- Τον σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.
- Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
- Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
- Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-αέρος.
Το ελικοτπεροφόρο «Gamal Abdel Nasser» είναι από τα πλέον σύγχρονα πλοία αυτού του είδους. Το πλήρωμα του αποτελείται από περίπου 300 αξιωματικούς και ναύτες ενώ μπορεί να μεταφέρουν έκαστο 900 πεζοναύτες για σύντομο χρονικό διάστημα και 500 για μεγάλο, συν 70 οχήματα και τεθωρακισμένα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα αρχικά στάδια της σειράς αυτής των ασκήσεων και συγκεκριμένα το 2017 η Τουρκία δια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι έστειλε προειδοποίηση στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο». «Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας», κατέληγε η ίδια ανακοίνωση.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. «Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζε η σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».