Οι αποκαλύψεις για τις δύο υπαλλήλους που έκαναν την καταγγελία
Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που δημιουργήθηκε από τη έφοδο των αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας προκειμένου να απομακρυνθούν ανήλικοι οι οποίοι παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ».
Η όλη ιστορία ξεκίνησε έπειτα από την καταγγελία δυο γυναικών οι οποίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως ενήργησαν αυτοβούλως και εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους. Μάλιστα όπως επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού έμαθε εκ των υστέρων την πρωτοβουλία των δύο και τόνισε πως ήδη ξεκίνησε η πειθαρχθική διαδικασία Ξεκαθάρισε πως η κατάταξη των ταινιών βασίζεται σε νόμο του Παύλου Γερουλάνου και πως δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι προς τους εκπροσώπους του Τύπου η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και τόνισε ότι οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, καλώντας την αστυνομία, υπερέβησαν το καθήκον τους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η ίδια έχει διατάξει ΕΔΕ και ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Δημοσιουπαλληλικός Κώδικας.
Παράλληλα έγινε και μία αποκάλυψη από τον γενικό διευθυντή σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου, Μάριο Κωστάκη, σύμφωνα με τον οποίο την καταγγελία για ανήλικους στις αίθουσες έκανε εταιρεία διανομής ταινιών.
«Να πάρουμε το θέμα του "Τζόκερ" ιστορικά. Χθες βράδυ ενημερώθηκα από το Γραφείο Τύπου ότι είχε δημιουργηθεί το περιστατικό αυτό στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού αν γνωρίζουν κάτι για το θέμα.
Η απάντηση που πήρα ήταν ότι όπως και εγώ και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση που στείλαμε χθες. Επειδή υπήρχαν πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας ότι αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι του υπουργείου, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από τον Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα» είπε η κ. Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια επεσήμανε την καταδίκη της για το γεγονός:
«Κατ' αρχήν και εγώ προσωπικά και ο ΓΓ καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους».
Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στις δύο υπαλλήλους που πραγματοποίησαν τον έλεγχο στις αίθουσες:
«Αυτό το οποίο προέκυψε αργά χθες το βράδυ είναι ότι πράγματι οι δύο κυρίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει 4 επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μια ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.
Οι δύο αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της επιτροπής που ανάμεσα στα άλλα έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως, με βάση ένα ειδικό δελτίο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Το θεσμικό πλαίσιο αυτό εκδίδεται κατά εξουσιοδότηση του νόμου 3905 του 2010 "Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης", είναι μία απόφαση του υπ. Πολιτισμού το 2011, η οποία αναθεωρείται το 2014 από τον τότε υπουργό, χωρίς όμως στο συγκεκριμένο εδάφιο να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή.
Επομένως αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι συγκεκριμένες δύο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν για παράδειγμα τον αιθουσάρχη για το αν ζητάει ταυτότητες για την είσοδο των ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία ότι καλώ δυνάμεις καταστολής αυτό απέχει πάρα πολύ».
«Το όπλο είναι αξεσουάρ της στολής»
O Σπύρος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», χαρακτήρισε «υπερβολές» τις δηλώσεις του αιθουσάρχη της Πατησίων, ότι εμφανίστηκαν 15 μηχανές με 30 αστυνομικούς στον κινηματογράφο του όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ», τονίζοντας πως ήταν «πιο ήπιο το περιστατικό».
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο νόμος βάσει του οποίου έγινε η καταγγελία είναι του 1937, συγκρίνοντάς τον με άλλον που έχει καταργηθεί.
«Είναι ο γνωστός τσοντονόμος, που έμπαινε μέσα στην αίθουσα η Αστυνομία και άναβε τα φώτα», είπε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην ίδια τη συμπεριφορά των αστυνομικών που «επιχείρησαν» στους κινηματογράφους, είπε πως «ξεχωρίζουμε τους παραβάτες από τους εγκληματίες», τονίζοντας ότι, «η Αστυνομία πήγε με μαλακό ρόλο, φέρθηκε ήρεμα στους γονείς και τα παιδιά».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει ότι οι αστυνομικοί που μπήκαν στην αίθουσα οπλοφορούσαν, είπε ότι «το όπλο είναι αξεσουάρ της στολής».
«Τι να κάνουμε, να αφήνουμε το όπλο στο Τμήμα;», διερωτήθηκε.
Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ
Ανακοινώνεται ότι προχθές (Κυριακή, 20-10-2019) και το Σάββατο, (19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών. Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.