Βαριές εκφράσεις μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης
«Εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονία Φύσσα για να στήσουν σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής γιατί είχε μεγάλη άνοδο».
Αυτή τη θέση εξέφρασε απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα το 2017 .
Ο κατηγορούμενος,ως μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από τη Χρυσή Αυγή την οποία «γνώρισα τη δεκαετία του 80».
Η στάση του κόμματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν δεν έγιναν διαγραφές και δεν αναλήφθηκε εγκαίρως η πολιτική ευθύνη, το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος, η άφιξη νέων προσώπων που στόχευαν σε «θέσεις και καρέκλες» ήταν, όπως είπε, οι βασικοί λόγοι που αποχώρησε. «Δεν δούλευε αξιοκρατικά το κόμμα « είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όταν ο συνήγορος του τον παρότρυνε να μιλήσει και για τις ιδεολογικές διαφωνίες που έχει με το κόμμα οι τόνοι ανέβηκαν στα έδρανα της υπεράσπισης όπου ο συνήγορος του κατηγορούμενου με τους υπερασπιστές των Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου αντάλλαξαν «βαριές εκφράσεις».
«Φασιστάκι, καραγκιόζη, βλάκα ...» είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα με την μητέρα και τους φίλους του Παύλου Φύσσα να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και το δικαστήριο να διακόπτει.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου ζήτησε συγγνώμη «για την παρεκτροπή» με την πρόεδρο να σχολιάζει «δεν συντρέχει λόγος για εντάσεις».
«Δεν έχει δοθεί ποτέ εντολή»
Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε για τη λειτουργία του κόμματος ο Νίκος Μίχος υποστήριξε πως «από τον Νίκο Μιχαλολιάκο δεν δόθηκε ποτέ εντολή για καμία αξιόποινη πράξη». Μας έλεγε να είμαστε προσεκτικοί» ανέφερε και καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα αλλά και την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών την οποία χαρακτήρισε αισχρή.
«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιαστικό με κάποιο Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κανείς τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ότι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ» υποστήριξε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε «Οι υπεύθυνοι ας πάνε ισόβια κι αυτό αξίζει. Όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».
Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής έδωσε μια άλλη εκδοχή για τον χρόνο που ενημερώθηκε για τη δολοφονία του άτυχου μουσικού ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σύμφωνα με τη σύζυγο του έμαθε για το έγκλημα την επόμενη .
Πρόεδρος: Ποιος σας ενημέρωσε για τον Φύσσα;
Κατηγορούμενος : Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες.
Πρόεδρος: Και ο αρχηγός;
Κατηγορούμενος: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος...
Πρόεδρος: Τον ήξερε δηλαδή;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω.
«Για τα περιστατικά έμαθα από τη δικογραφία»
Για πολιτική δίωξη της Χρυσης Αυγής έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορουμενος πρώην βουλευτής Νίκος Κούζηλος.
«Για τα περιστατικά έμαθα από τη δικογραφία « ανεφερε και αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.
«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα από τα κανάλια για ένα περιστατικό στο Κερατσίνι. Μετά άρχισαν να λένε για κάποιον που ήταν στη Χρυσή Αυγή. Ρωτούσαμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και κανείς δεν ήξερε τον Ρουπακιά. Ήμασταν όλοι κάπως. Υπήρχε η δήλωση Δένδια ότι «θα τους κλείσω όλους φυλακή», όποτε δεν ξέραμε τι γινόταν. Από τη δικογραφία γνωρίζω, όσα γνωρίζω» είπε ο κατηγορούμενος.
Ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι ανήκει πολιτικά στον «πατριωτικό χώρο» αλλά δεν εντάχθηκε σε άλλο κόμμα μετά την Χρυσή Αυγή «γιατί πλέον δεν αλλάζει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό».