«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή»
Αν και πρόκειται για πολύ απομακρυσμένο σενάριο, ωστόσο είναι υπαρκτό καθώς η Τουρκία μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη με τον στρατό της Συρίας και ως εκ τούτου και της Ρωσίας, ίσως κινηθεί προς την διαδικασία της αίτησης στρατιωτικής βοήθειας από τις χώρες μέλη της συμμαχίας όπως ορίζει το βορειοατλαντικό σύμφωνο για τις περιπτώσεις που ένα κράτος μέλος δέχεται επίθεση.
Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν εμπλακεί η Συρία σε πόλεμο και η Τουρκία ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ» απάντησε πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή. Ίσως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ελεύθερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία. Δεν νομίζω να επιχειρήσουν επίθεση στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, διότι θα υπάρξουν τουρκικές απώλειες»
Γεγονός είναι πως το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επί της αρχής ότι μια επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών του θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. Αυτή είναι η αρχή της συλλογικής άμυνας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Μέχρι στιγμής, επίκληση του άρθρου 5 έχει γίνει μία φορά - σε απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001.
Αυτό που είναι άγνωστο πάντως, είναι το κατά πόσο θα σπεύσουν πραγματικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας, μεταξύ αυτών και πιθανότατα η Ελλάδα, να βοηθήσουν την Τουρκία αν δεχτεί επίθεση από την Συρία, καθώς με το σκεπτικό πως η Άγκυρα ήταν αυτή που εισέβαλε πρώτη στο έδαφος της Συρίας, ίσως με βάση το δικαίωμα της αυτοάμυνας της Δαμασκού, μιας και όλα δείχνουν πως Άσαντ και Κούρδοι τα βρήκαν εξ ανάγκης, οι χώρες μέλη που δεν θα θελήσουν να συνδράμουν να «βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας
Ο Έλληνας υπουργός σχετικά με το ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ευρώπη αποφασίζει μέτρα για τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Το εμπάργκο όπλων βέβαια δεν θα σταματήσει την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, αλλά θα τους κάνει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους έχει συνέπειες.
Στη συνέχεια θα φανεί αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι κυρώσεις. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι κάτι γίνεται από τη διεθνή κοινότητα».
Για πιθανές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι: «Είναι παράνομη η κίνηση των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, πλέον υπάρχει αντίδραση Η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι αυτό που περιμέναμε, είναι αργή και διστακτική. Υπήρξαν απειλές εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά η απόφαση της δεν έγινε πράξη. Τώρα όμως, κάτι γίνεται.
Η Τουρκία λειτουργεί με γνώμονα του στρατιωτικού ισχυρού. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα σταματήσει κάπου, αν η Ευρώπη δεν γυρίσει την πλάτη της και ασχοληθεί με το θέμα».
Για τους εξοπλισμούς ο ΥΠΕΘΑ επεσήμανε ότι:
«Θα μπει η Ελλάδα στη διαδικασία να αποκτήσει αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ευνοϊκή συγκυρία ο αποκλεισμός της Τουρκίας επειδή αγόρασε πυραύλους από τη Ρωσία. Απομένουν όμως αρκετά βήματα για την απόκτησή τους από την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να πάρει την θέση της Τουρκίας. Είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται. Θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Προκύπτουν δυο βασικά πράγματα: α) Η αναβάθμιση των F-16 κι αυτό θα γίνει στις εγκαταστάσεις των ΕΑΒ και β) Ευκαιρία για την ΕΑΒ να πατήσει στα πόδια της. Τις επόμενες μέρες το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών θα πάει στη Βουλή».