Οι σταθμοί της σχεδιάστριας που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας
H Σοφία Κοκοσαλάκη δεν έδινε συχνά συνεντεύξεις, άφηνε την επιτυχία της να μιλήσει για εκείνη και να κάνει τους δικούς της ανθρώπους υπερήφανους.
Με καταγωγή από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας δήλωνε τυχερή που οι γονείς της ήταν από την Κρήτη, μιας και ο Μινωικός και αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της σε όλες τις της δημιουργίες.
Περνούσε τα καλοκαίρια της στα Ρούστικα και στα Χανιά. Εκεί που της κόλλησε και το «μικρόβιο» της μόδας.
Θυμόταν τον εαυτό της να κάθετε μαζί με την γιαγιά της τα απογεύματα, στην ηλικία των 6 με 7 ετών παρακολουθώντας τις γυναίκες να πλέκουν και να κουβεντιάζουν. Λάτρεψε αυτή τη συντροφιά και την ιδέα του να κάνεις τα πάντα έξω στην αυλή ή δίπλα στο δρόμο, αναπολώντας αυτά που έφυγαν.
Το ταξίδι της στον κόσμο της μόδας ξεκίνησε και επίσημα όταν έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1998.
Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας.
Έναν χρόνο μετά το 1999, παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.
Για τα χρόνια στο Λονδίνο και την καταξίωση της εκεί είχε δηλώσει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη neakriti.gr
Όταν μετακόμισα στο Λονδίνο το 1996 ήταν ουσιαστικά πολύ δύσκολα. Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές και οι άνθρωποι ήταν πραγματικά προκατειλημμένοι. Τα πράγματα είναι καλύτερα και ευκολότερα τώρα. Ο Ελληνικός πληθυσμός που ζει στο Λονδίνο είναι αρκετά μεγάλος. Οι Έλληνες εκεί δουλεύουν, προοδεύουν σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στη μόδα.
Η πρώτη βράβευση έρχεται το 2002. Η σχεδιάστρια λαμβάνει βραβείο του περιοδικού ELLE.
Ακόμη μια καταξίωση έρχεται, όταν της προτείνεται να αναλάβει τον σχεδιασμό των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ενώ την ίδια χρονιά κερδίζει το βραβείο New Generation Designer.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία (οι Ολυμπιακοί αγώνες), είμαι πολύ υπερήφανη που ήμουν μέρος της και είμαι βέβαιη ότι το ιστορικό αυτό γεγονός βοήθησε να μας πλησιάσουν άνθρωποι που πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τη μόδα.
Στην έμπνευση της για τα ρούχα της έπαιζε μεγάλο ρόλο η ελληνική καταγωγής της, χωρίς να κρύβει το έντονο στοιχείο της Κρήτης.
Είναι πάντα κάτι που πηγάζει από την πολιτιστική μου καταγωγή, είναι η Ελληνική μου ταυτότητα και όλες οι εμπειρίες που έχω συλλέξει μέσα από αυτή. Όμως, πάντα προσπαθώ να προσεγγίζω την παράδοση μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο-δρόμο χρησιμοποιώντας υλικά και πληροφορίες που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι τώρα.
Για παράδειγμα, στη νέα μου συλλογή κοσμημάτων εμπνεύστηκα από εικόνες και ιδέες, όπως τα αναθηματικά σπαθιά, όπως κείνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου ή όπως τα Μινωϊκά κράνη και Μινωϊκά γεωργικά εργαλεία και τα μουσικά όργανα.
Νομίζω ότι είμαι, πιθανόν, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να πουλήσει ένα μάτι σε μπλε χάντρα. Δεν μπορώ να ανεχτώ τα φτηνά και προφανή προϊόντα φτιαγμένα από ένα συνονθύλευμα των πολιτιστικών μας θησαυρών και είναι απλά εκεί για να προκαλέσουν μία γρήγορη και επιφανειακή εντύπωση στους τουρίστες.
Μια ακόμη καταξίωση για εκείνη ήταν όταν η αεροπορική εταιρεία Aegean την προσκάλεσε να σχεδιάσει την ενδυμασία του στόλου της, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στο σχεδιασμό κοσμημάτων, όπου για ακόμα μία φορά διακρίθηκε για τις δημιουργίες της.
Τους τελευταίους δυο μήνες, έδινε σκληρή «μάχη» με τον καρκίνο. Η ασθένεια ήταν καλπάζουσα με αποτέλεσμα η σχεδιάστρια να φύγει από την ζωή την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.
Το «χρυσό» κορίτσι της μόδας «έσβησε» στα 47 του.