Με αφορμή την έξωση σε 33χρονο άνεργο και την 8χρονη κόρη του από ακίνητο του Ιδρύματος
Στο γηροκομείο του Βόλου πραγματοποίησαν έφοδο σήμερα το μεσημέρι περίπου 20 άτομα, μέλη του «Ρουβίκωνα».
Τα μέλη της συλλογικότητας απαίτησαν να μη γίνει έξωση σε 33χρoνο άνεργο που μένει με την 8χρονη κόρη του σε διαμέρισμα του ιδρύματος, οφειλει ενοίκια ύψους 1.378 ευρώ με τις προσαυξήσεις και το Ίδρυμα του κάνει έξωση. Τα μέλη του «Ρουβίκωνα», πήγαν στο γραφείο του διευθυντή και συναντήθηκαν μαζί του, καθώς ο πρόεδρος του Ιδύματος δεν βρίσκονταν εκεί εκείνη την ώρα. Τον προειδοποίησαν, ότι αν δεν σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια έξωσης, θα επιστρέψουν.
Οι καταληψίες έμειναν στο ίδρυμα για περίπου 10 λεπτά της ώρας, πήραν τα κινητά τηλέφωνα του προσωπικού, για να μην τους βιντεοσκοπήσουν, οι ίδιοι βιντεοσκόπησαν την «επίσκεψή τους» και μάλιστα προειδοποίησαν φεύγοντας, ότι θα επιστρέψουν ξανά «και θα έχουμε άλλα…», αν το Ίδρυμα δεν σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια έξωσης του 33χρονου.
Σε ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η συλλογικότητα αναφέρει:
«Την περασμένη εβδομάδα ο Ν.Τ, ένας άνεργος, πετάχτηκε στο δρόμο μαζί με την κόρη του 8 ετών και την ηλικιωμένη μητέρα του, μετά απο απόφαση του ΔΣ του γηροκομείου Βόλου. Απο το 2016 η διαμονή του στο ακίνητο επιδοτούνταν απο ένα πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας έως τον Φεβρουάριο του 2019 που έληξε, λόγω της μη ανανέωσης του συμβολαίου μίσθωσης απο το γηροκομείο με το πρόσχημα οτι βρέθηκε αγοραστής για το εν λόγω ακίνητο.
Απο την λήξη του επιδόματος ενοικίου μέχρι σήμερα, όπως είναι αναμενόμενο για έναν άνεργο που ζεί με τα ψίχουλα του ΚΕΑ που παίρνει απο το κράτος, μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί και παράλληλα έχει υπο την ευθύνη του την φροντίδα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, δεν μπόρεσε να καταβάλει τα ενοίκια στο γηροκομείο για το διαμέρισμα που του παραχωρούσε. Το "κοινωφελές ίδρυμα", του ανακοίνωσε οτι προχωράει σε έξωση του ίδιου και της οικογένειάς του κατηγορώντας τον μάλιστα οτι τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει σε μηνιαία βάση ο Ν.Τ για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του, πήγαιναν σε άλλες ανάγκες (sic) και όχι στην καταβολή των μισθωμάτων.
Είναι τραγική ειρωνεία οτι το ίδιο το σύστημα που σε εξαθλιώνει, σου ζητάει και τα ρέστα για το πώς έφτασες εκεί σπρώχνοντάς σε, ακόμα βαθύτερα στο κοινωνικό περιθώριο. Η διαταγή πληρωμής που έχει εκδοθεί σε βάρος του 33χρονου είναι ύψους 1.378 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Το ακίνητο το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Ν.Τ ήταν μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του γηροκομείου Βόλου, κληροδότημα απο κάποιον ή κάποια που το άφησε για να βοηθούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη, και όχι για να το εκμεταλλεύεται η διοίκηση του γηροκομείου με σκοπό το κέρδος.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου που κίνησε τη διαδικασία της έξωσης είναι ο Παύλος Πάνος και βρίσκεται στην θέση αυτή απο το 2014 μέχρι σήμερα. Διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη περιουσία προερχόμενη απο τις συντάξεις των διαβιούντων, απο επιχορηγήσεις και δωρεές ακίνητης περιουσίας την οποία το ίδρυμα εκποιεί παράτυπα και κατα το δοκούν και χωρίς να γίνεται διαφανής οικονομικός έλεγχος. Συμφωνα με ενυπόγραφες καταγγελίες σε βάρος του, η ταμίας του ΔΣ Κατερίνα Πάππα εγείρει ζητήματα διαχείρισης αλλα και ηθικής τάξης που χρήζουν διερεύνησης, αναφέρεται ακόμα σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές, την ίδια στιγμή που άλλα δημοσιεύματα μιλάνε για μειώσεις μισθών και μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του γηροκομείου. Σύμφωνα με άρθρα απο τοπικά ειδησεογραφικά μέσα το ίδρυμα υπολειτουργούσε με μόλις δύο νοσηλέυτριες και εθελοντές φροντιστές, ενω απο λεγόμενα του ίδιου του Πάνου οι διαβιούντες στο ίδρυμα έχουν διπλασιαστεί στον αριθμό.
Το πώς και το πότε τα χάλασαν στη μοιρασιά τα λαμόγια του ΔΣ ή τα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνιδάκια μεταξύ επιχειρηματιών, πρώην και νύν προέδρων, και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βόλου, δεν είναι αντικείμενο αυτής της ανάληψης ευθύνης. Εμεις για πολλοστή φορά θα πούμε οτι στο τέλος την πληρώνουν οι ταξικά αδύναμοι, οι πληβείοι, οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης. Ο Ν.Τ κλήθηκε να δουλέψει στο ίδρυμα για δύο μήνες χωρίς όμως να διευκρινίζεται απο πλευράς του ιδρύματος αν θα γινόταν πρόσληψη ή θα εργαζόταν στο Γηροκομείο για να συμψηφιστούν οι οφειλές του.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ν.Τ η εργασία του αμοίφθηκε έναντι πινακίου φακής, η ελάχιστη αυτή αμοιβή κατασχέθηκε απο την τράπεζα έναντι οφειλών που είχε και ταυτόχρονα απειλήθηκε οτι αν δεν αποπληρώσει στο ακέραιο τα μισθώματα που όφειλε απο τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά, η διαδικασία της έξωσης θα προχωρούσε άμεσα, όπως και έγινε αφου εδώ και μια περίπου εβδομάδα ο Ν.Τ μαζί με την οικογένειά του βρίσκονται στο δρόμο.
Κατα τα λεγόμενα του προέδρου του ΔΣ, Πάνου, σε δημόσια δήλωση του σε τοπικο καθεστωτικό κανάλι, "ο Ν.Τ δεν πληρώνει τα ενοίκια που οφείλει, καθώς χρησιμοποιεί τα χρήματα που λαμβάνει απο το κράτος για δικό του λόγο, για να μεγαλώσει το παιδάκι του, δεν με ενδιαφέρει ο λόγος, εμένα προσωπικά". Ο Πάνος απο τη θέση ισχύος του προέδρου του γηροκοκομείου αποφασίζει και διατάζει τον εκτοπισμό μιας ανήμπορης οικογένειας με το πρόσχημα οτι βρέθηκε αγοραστής για το ακίνητο και την δικαιολογία της "εξυγείανσης" των οικονομικών του ιδρύματος, δεν υπολόγισε όμως οτι στο πλευρό του ανθρώπου αυτού, όπως και κάθε άλλου ανθρώπου που βρίσκεται σε ανάγκη υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι αντίστασης και αλληλεγγύης που μάχεται ενάντια στην αλαζονεία και στα συμφέροντα των αφεντικών. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης και το κυνικό δόγμα οτι τα πάντα είναι αριθμοί και λογιστική, είναι επίθεση στην καθημερινή μας ζωή και δεν θα το επιτρέψουμε.
Μερικές απο τις πολλές μορφές οικονομικής τρομοκρατίας του κεφαλαίου και του κράτους απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι οι κομμένες συντάξεις και μισθοί, η επιβολή αβάσταχτης φορολογίας, η ανεργία, οι απειλές των εισπρακτικών, οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί σπιτιών. Αυτο το περιστατικό είναι ένα ακόμα ανάμεσα σε σωρούς άλλων, λίγο πολύ διαφορετικών αφηγήσεων γύρω απο το ίδιο επίδικο: Ζούμε σε ένα σύστημα που χτίζει σπίτια και αφήνει ανθρώπους χωρίς στέγη. Η στέγαση δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είναι εμπόρευμα για συσσώρευση πλούτου, είναι κοινωνικό δικαίωμα χωρίς εξαιρούμενους/ες και αποτελεί συλλογική διεκδίκηση για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Προειδοποιούμε προέδρους, διευθυντές, και πάσης φύσεως φερέφωνά τους, οτι οι επιθέσεις στην τάξη μας είναι επιθέσεις σε κάθε έναν και κάθε μία μας ξεχωριστά, και ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ».