Τι υπόσχονται στον επενδυτή που θέλει να κατασκευάσει μονάδα αποκατάστασης ασθενών
Να εγκαταλείψει την επένδυση σε πρότυπη μονάδα υγείας στη Ρόδο, που έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία και να την μεταφέρει στην Αττάλεια, επιχειρούν να πείσουν μεγαλοεπενδυτή Τούρκοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επενδυτής ενδιαφέρεται να επενδύσει σε μεγάλη έκταση στην περιοχή Άμαρτος της Κρητηνίας στη Ρόδο, η οποία έχει κολλήσει στο Κεντρικό Αρχειολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο επενδυτής που προτίθεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ιατρικής μονάδας αποθεραπείας, δέχθηκε πρόταση από Τούρκους επιχειρηματίες, να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη Ρόδο και να επενδύσει για την κατασκευή της ίδιας μονάδας στην Αττάλεια, προσφέροντάς του «γη και ύδωρ», για να αλλάξει τα πλάνα του.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του έργου στην Κρητηνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά και έχοντας διαπιστώσει από την εμπειρία στη χώρα τους ότι ο ιατρικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, τον προσέγγισαν και του πρότειναν συνεργασία για την κατασκευή της μονάδας αποθεραπείας στην Αττάλεια. Του επεσήμαν μάλιστα, ότι στην Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν πρόκειται να συναντήσει γραφειοκρατικές εμπλοκές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επενδυτής περιμένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ και να προχωρήσει η επένδυση. Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές, πως περιμένει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, για το τι μέλλει γενέσθαι, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρες διαδικασίες και αναιτιολόγητες καθυστερήσεις». Ο ίδιος παρακολουθώντας την απεμπλοκή του έργου στο Γκολφ Αφάντου, εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν ανάλογες διαδικασίες και για την επένδυση της Κρητηνίας, ειδικά από την στιγμή που -όπως υποστηρίζει- τα αρχαία που εντοπίστηκαν, καταλαμβάνουν μικρότερη έκταση απ’ ό,τι στο Γκολφ Αφάντου και ειδικά από την στιγμή που οι μελέτες της μονάδας έγιναν από την αρχή ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο με κοινωνικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, που θα αλλάξει την φυσιογνωμία όχι μόνο της δυτικής πλευράς του νησιού, αλλά ολόκληρης της Ρόδου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια καινοτόμο επένδυση σε κάθε επίπεδο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περιοχή εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν, ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή, με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να έχει δεσμεύσει 1.100 τ.μ.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν, η επένδυση να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα με δυναμικότητα 135 δωματίων και 296 κλινών. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπο και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου.
Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς, που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο όλα αυτά, επανασχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της νέας μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών. Οι πτέρυγες φιλοξενίας επανασχεδιάστηκαν και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες, συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτίριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια.