Σε «καραντίνα» βρίσκεται η ναυτική βάση - Τα πρόσωπα-«κλειδιά» της υπόθεσης
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), για την απώλεια βαρέος οπλισμού και πυρομαχικών από φυλασσόμενη σε 24ωρη βάση αποθήκη της Λέρου.
Στο «στόχαστρο» των ερευνών βρίσκονται όσοι αξιωματικοί διετέλεσαν οπλονόμοι, έχοντας την ευθύνη για το περιεχόμενο της αποθήκης και ελάχιστοι υπαξιωματικοί που είχαν πρόσβαση σε αυτήν. Για να μπει κανείς στην συγκεκριμένη αποθήκη, πρέπει να περάσει από δύο κλειδωμένες πόρτες, να καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αλλά και από τους σκοπούς που φρουρούν την αποθήκη 24 ώρες το 24ωρο, ενώ για να αφαιρέσει τα συγκεκριμένα υλικά, πρέπει να ξέρει που βρίσκονται, καθώς είναι αποθηκευμένα μέσα σε κιβώτια ή στρατιωτικούς σάκους.
Στο επίκεντρο έχουν μπει τα κινητά τηλέφωνα των προσώπων αυτών και τα σταθερά τηλέφωνα της μονάδας, με τις αρχές να ελέγχουν τις κλήσεις που έχουν γίνει από και προς τα τηλέφωνα αυτά, καθώς επίσης και το οπτικό υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που υπάρχει στην αποθήκη. Όπως είπε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 «αυτός που έχει την ευθύνη, είναι ο αποθηκάριος της αποθήκης πυρομαχικών και επιβάλλεται να γίνεται καθημερινός έλεγχος σε αυτά. Αν γίνεται ή δεν γίνεται, τώρα αυτό είναι μια άλλη ιστορία».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το υλικό που λείπει και το οποίο αφορά σε αντιαρματικά, νάρκες, χειροβομβίδες και σφαίρες, αφαιρέθηκε σταδιακά από την αποθήκη, καθώς αφενός τα υλικά αυτά ήταν σε διαφορετικά σημεία μέσα στην αποθήκη και αφετέρου, λόγω του αριθμού και του όγκου τους θα γινόταν αμέσως αντιληπτή η έξοδός τους από την αποθήκη. Μάλιστα, την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά».
Η απουσία του πολεμικού υλικού έγινε αντιληπτή πριν από περίπου μία εβδομάδα από τον νέο αξιωματικό οπλονόμο. Οι στρατιωτικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εκτός όλων των παραπάνω, ερευνούν επίσης, τι ακριβώς είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο έλεγχο στην αποθήκη, τον Δεκέμβριο του 2018 και αν τότε τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και οι διαδικασίες ή έγινε κάποιο λάθος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, «αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού», καθώς όπως τονίζει «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου».