Εγκαίνια την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου
«Όποιος αγαπάει την τέχνη πρέπει να νιώθει ότι βρίσκεται διαρκώς σε αποστολή», επιμένει η Άρτεμις Μπαλτογιάννη νεοαφιχθείσα στον Πειραιά, ένα κομβικό, ιστορικό λιμάνι του κόσμου που δύσκολα μπορεί να νιώσει κανείς στάσιμος ή απομονωμένος. Επιλέγοντας για τον χώρο ένα όνομα που έχει ως δεύτερο συνθετικό την αποστολή, το «The Intermission» παραπέμπει πιο πολύ στο ιντερλούδιο και στη στάση για να σκεφτεί κανείς, παρά στο διάλειμμα και στη διακοπή. Ένας νέος χώρος στην περιοχή Παπαστράτου φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για όσους προβληματίζονται, ψάχνουν, και δημιουργούν μέσα από την άμεση επαφή με την τέχνη.
Το «The Intermission» είναι ένας νέος εκθεσιακός χώρος που ανοίγει στον Πειραιά το Σεπτέμβριο του 2019 και θα επικεντρώνεται στην επιμέλεια εκθέσεων διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Ένα σημείο συνάντησης που θα φέρει διεθνή αέρα, ένα παράθυρο στην παγκόσμια σύγχρονη τέχνη που θα προσδώσει και μια άλλη, φρέσκια, ενδιαφέρουσα, και εναλλακτική όψη στο ταχέως αναπτυσσόμενο «οικοσύστημα» της περιοχής.
Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες μαζί με τις γκαλερί που τους εκπροσωπούν, θα φιλοξενούνται στο χώρο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με εκθέσεις που θα σχεδιάζονται ειδικά για το χώρο, σε συνεργασία με γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, επιμελητές, και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Στόχος είναι οι δράσεις που εναντιώνονται στην εσωστρέφεια και διευρύνουν τους ορίζοντες όσων αγαπούν την τέχνη και τους πειραματισμούς της.
Σε ένα βιομηχανικό χώρο, ανάμεσα σε σιδηρουργεία και αποθήκες, θα παρουσιάζονται έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών ιστορικής σημασίας, αλλά και έργα νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, που έχουν ήδη σημαντική παρουσία στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Σκοπός του χώρου είναι να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του επισκέπτη και του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, με έργα που - συχνά – θα αφουγκράζονται την ελληνική πραγματικότητα. Κατ'αυτόν τον τρόπο, εδραιώνεται μια άμεση και διαρκής επαφή της Ελλάδας με την παγκόσμια σύγχρονη τέχνη.
Το «The Intermission» μέσα από τις εκθέσεις αυτές στον Πειραιά θα επιδιώκει συνεχώς νέες συνεργασίες, ενεργοποιώντας ένα ελεύθερο και ευέλικτο πρόγραμμα, με στόχο να εκμεταλλευτεί τη διαρκή αίσθηση επικοινωνίας με το εξωτερικό που δίνει ένα λιμάνι, την ανάγκη των καλλιτεχνών να βρεθούν σε νέα και συναρπαστικά περιβάλλοντα -όπως ο Πειραιάς και η Ελλάδα-, και την ανάγκη του ελληνικού κοινού να έχει μια απευθείας σχέση με καλλιτέχνες και γκαλερί του εξωτερικού.
Η εναρκτήρια έκθεση θα παρουσιάσει τη δουλειά του ρηξικέλευθου John Knight που εκπροσωπείται από τη γκαλερί Neu του Βερολίνου, και θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του καλλιτέχνη.
Ο John Knight γεννήθηκε το 1945 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Παγκόσμιος πρωτοπόρος στη μετα-εννοιολογική τέχνη, έχει ασκήσει σημαντική επιρροή σε καλλιτέχνες της γενιάς του και μετέπειτα, κυρίως μέσα από την τέχνη του αλλά και από τη διδασκαλεία του σε πανεπιστήμια.
Στα έργα του είναι έκδηλη η αφοσίωσή του σε θέματα που ασκούν κριτική σε θεσμούς, όπως τα μουσεία, και το παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο. Το έργο του δε χαρακτηρίζεται από ένα αναγνωρίσιμο στυλ με κοινά φορμαλιστικά στοιχεία ή μέσα. Την τέχνη του την συναντάμε με τη μορφή αλληλογραφίας, διαφημιστικών αφισών, ημερολογίων, αλλά και σε αλφάδια, αναμνηστικά πιάτα, ξαπλώστρες, κουδούνια ποδηλάτου, και πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για καθημερνά χρηστικά αντικείμενα κατανάλωσης και διακόσμησης, που δεν αποποιούνται ποτέ ολοκληρωτικά τη χρηστική τους υπόσταση και αμφισβητούν την πολυτιμότητα που η αγορά προσδίδει στα έργα τέχνης. Ο John Knight επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια του έργου τέχνης, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τα αρχιτεκτονικά και τα ιδεολογικά όρια του μουσείου και του εκάστοτε εκθεσιακού χώρου.
Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ο πολυσχιδής John Knight έχει αναπτύξει έναν τρόπο δημιουργίας in situ, δανειζόμενος τακτικές από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήμισης, του τουρισμού και του επιχειρηματικού κλάδου. Ιδιοποιείται τη γλώσσα τους για να αποκαλύψει τα εν δυνάμει και τα υποβόσκοντα οικονομικά και πολιτικά συστήματα επιβολής του ισχυρότερου στον αδύναμο, του κυρίαρχου πολιτισμού προς τον ασθενέστερο. Σκιαγραφεί τις αρνητικές επιπτώσεις τους στον πολιτισμό μας, καθώς καμία καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να τις αποφύγει.
Ένας καλλιτέχνης με ισχυρή παρουσία και με πολλές διεθνείς εκθέσεις στο ενεργητικό του. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν τα εξής: CCA Kitakyushu, Φουκουόκα, Ιαπωνία (2019); Cultuurcentrum Strombeek, Γκρίμπεργκεν, Βέλγιο (2017); Cabinet, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία (2016); Redcat, Λος Άντζελες, Η.Π.Α (2016); Greene Naftali, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α (2015); Art Institute of Chicago, Σικάγο, Η.Π.Α (2015); Cabinet Gallery at Fitzpatrick- Leland House, Λος Άντζελες, ΗΠΑ (2014); Portikus, Φρανκφούρτη, Γερμανία (2013); και Espai d’art contemporani de Castelló, Καστεγιόν, Ισπανία (2008).
Τέλος, έργα του ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες συλλογές, όπως το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο (Η.Π.Α), το μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ (Ολλανδία), το μουσείο LWL - Τέχνης και Πολιτισμού του Μίνστερ (Γερμανία), και το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία).
Η Άρτεμις Μπαλτογιάννη είναι σύμβουλος τέχνης. Οι εκθέσεις που έχει επιμεληθεί είναι, μεταξύ άλλων, η Art Athina Feature section (2017), Αθήνα; GILES, Gagosian Gallery (2016), Αθήνα; K43 με τη Rodeo για το ReMap (2013), Aθήνα; Near- Far στα πλαίσια του «Garden of Eden», Palais de Tokyo (2012), Παρίσι; Copper Kettle με την Journal Gallery για το ReMap (2011), Αθήνα. Η Μπαλτογιάννη επίσης συνεπιμελήθηκε την έκθεση και το βιβλίο για το Abscess, Rectum, Septum, Cave με τη Ramiken Crucible Gallery (Νέα Υόρκη) που έλαβε χώρα μέσα σε μία σπηλιά στο Πουέρτο Ρίκο (2013, 2014, 2015). Στο παρελθόν υπήρξε διευθύντρια της Venus Over Manhattan gallery στη Νέα Υόρκη. Έχει επίσης εργαστεί για την Paul McCabe Fine Art advisory services στη Νέα Υόρκη και για το στούντιο της Elizabeth Peyton.