Εντυπωσιάζουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των εμπλοκών ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά φέτος και πέρυσι - Το Ορούτς Ρέις πέρασε το στενό της Χίου
Σε επανάληψη της χθεσινής δύσκολης κατάστασης στην περιοχή του Καστελόριζου με τις 19 σκληρές αερομαχίες ενδέχεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών του news.gr, η Τουρκία.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει σταθμεύσει από χθες σημαντικό αριθμό μαχητικών της σε αεροπορική βάση κοντά στο ελληνικό ακριτικό νησί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το χθεσινό κρεσέντο των Τούρκων στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου με τόσες πολλές εμπλοκές είναι πολύ σπάνιο. Ενδεικτικά 15 αερομαχίες σημειώθηκαν στις 13 Ιουνίου σύμφωνα με το αρχείο του ΓΕΕΘΑ. Είναι επίσης ενδεικτικό της αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας ο συνολικός αριθμός των αερομαχιών καθώς ενώ φέτος μέχρι και το τέλος Ιουλίου έχουν σημειωθεί 210 πέρυσι όλη την χρονιά σημειώθηκαν 128.
Να θυμίσουμε πως χθες αναλυτικά, οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έφτασαν τις 55. Είκοσι τρία αεροσκάφη (σε 11 σχηματισμούς από F16 και ένα CN-235) προχώρησαν σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο F.I.R Αθηνών ενώ 14 από αυτά ήταν οπλισμένα.
Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμό των εμπλοκών ως ενα πρώτο «crash test» από πλευράς της Άγκυρας, η οποία θέλει να δει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα καθώς το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και κινείται πλέον στο Αιγαίο κατευθυνόμενο στο λιμάνι της Αττάλειας συνοδευόμενο από την φρεγάτα Γιαβούζ. Πέρασε το στενό της Χίου πριν λίγη ώρα παρακολουθούμενο από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου: «Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατ. Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros»