Δημοπρασίες ελληνικών έργων στον καιρό της κρίσης

Η καθίζιση των δημοπρασιών στην Ελλάδα και η μείωση στις πωλήσεις έργων τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα. Παρόλ' αυτά σε έξαρση βρίσκονται ανάλογες δημοπρασίες σε χώρες του εξωτερικού καθώς το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τρεις νέες δημοπρασίες με έργα μεγάλων δασκάλων του χρωστήρα σε Λονδίνο και Παρίσι το επόμενο τριήμερο.

Αύριο στο Λονδίνο ο οίκος Sotheby's θα δημοπρατήσει 8 έργα στο πλαίσιο της δημοπρασίας “Ευρωπαϊκή Ζωγραφική του 19ου αιώνα”. Ο γνωστός οίκος κατάργησε από το 2011 τις αυτόνομες δημοπρασίες με Ελληνικά έργα – τα περίφημα Greek Sales- αφού το ενδιαφέρον έπεσε κατακόρυφα. Οι παραδοσιακοί αγοραστές, δηλαδή Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι συλλέκτες και ιδιωτικά ιδρύματα αποσύρθηκαν από τον ανταγωνισμό για ένα έργο τέχνης. Ανταγωνισμός που είχε χαρακτηριστικά κοινωνικής επικράτησης και επιβολής, που έστελνε την τιμή του σε δυσθεώρητα και σαφώς αδικαιολόγητα ύψη. Αυτό οδήγησε και σε απότομη διόρθωση των τιμών κατά τουλάχιστον 50%. Για παράδειγμα ένας πίνακας του Λύτρα που κάποτε μπορεί να κόστιζε 1.000.000 ευρώ, σήμερα κοστίζει 200.000 ευρώ, ενώ ο Βολανάκης σήμερα πωλείται έναντι περίπου 150.000 ευρώ σε σχέση με τα τουλάχιστον 500.000 του πρόσφατου παρελθόντος.

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης έργα Τσαρούχη και Ιακωβίδη

Στην αυριανή δημοπρασία των Sotheby's τα ελληνικά έργα θα έχουν την τύχη να εκτεθούν μπροστά σε ένα ευρύτερο κοινό συλλεκτών με κυρίαρχους τους Ρώσους και τους Νοτιοασιάτες που τον τελευταίο μήνα σαρώνουν στις δημοπρασίες της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Έτσι, αύριο θα δουν το έργο “Ο μικρός βιοπαλαιστής” του Ιακωβίδη (τιμή εκτίμησης 150.000 και 220.000 ευρώ), που αναπαριστά ένα εγκαταλειμμένο παιδί των σύγχρονων δρόμων. Οι συλλέκτες θα δουν επίσης το σπουδαίο έργο του Γιάννη Τσαρούχη “Νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά” (100.000 - 150.000 ευρώ) και το έργο “Οι επτά Ραβίνοι στην Ιερουσαλήμ” του Θεόδωρου Ράλλη. Το συγκεκριμένο έργο βρισκόταν ως πρόσφατα στο Παρίσι στο Μουσείο του Λουξεμβούργου (το είχε αγοράσει το 1990), ενώ η τιμή εκτίμησης είναι 250.000 με 370.000 ευρώ.

Ένα Greek Sale – σταθερή αξία

Ο οίκος Bonham's πραγματοποιεί στις 27 του μήνα ένα ακόμη Greek Sale διαμορφώνοντας τις τιμές του στα δεδομένα της κρίσης. Το μεγάλο χαρτί της δημοπρασίας θα είναι ο Νικόλαος Γύζης, όπου και πάλι θα δούμε τις τιμές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα απ' ότι είχαμε συνηθίσει. Έτσι το έργο “Ο ζωγράφος στην Ανατολή” με τιμή εκκίνησης 150.000 και 200.000 στερλινών, ενώ πριν από δύο ή τρία χρόνια η τιμή θα ήταν υπερδιπλάσια. Επίσης θα δημοπρατηθεί το έργο του Γύζη “Η εξέταση του σκύλου”, εμπνευσμένο από γερμανικό έθιμο.

Τελευταία στο χωρό των δημοπρασιών μπήκε και το Παρίσι, όπου ο οίκος Riasa θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δημοπρασία με 200 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν στις 27 Νοεμβρίου ανήκουν στους Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργο Γουναρόπουλου, Μαρίνα Καρέλλα, Αλέκο Φασιανού, Μέμο Μακρή, Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη και πολλούς άλλους διάσημους Έλληνες ζωγράφους.