Τι αναφέρθηκε για την Τουρκία
«Μετά την επίλυση του κυρίως θέματος από τους πολιτικούς ηγέτες των δύο χωρών, βασικά άνοιξε μια πόρτα σε μια συνεργασία στρατός προς στρατό και επιχειρησιακή συνεργασία. Απλά ένα παράδειγμα, νωρίτερα τον Ιούνιο φέτος Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι την ετοιμότητα, και ικανότητα για συνεργασία, έτσι εμείς, με τον οικοδεσπότη μας, τον διοικητή των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, είχαμε σημαντική συνομιλία και συζητήσαμε μελλοντική συνεργασία και σχέση που βασικά υπόσχεται πολλά για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ».
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Αυτή ήταν η απάντηση στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που έθεσε το news.gr προς τον διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Στρατηγό Kirk W. Smith και τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων και στρατιωτικό ακόλουθο του προέδρου της γειτονικής χώρας Ταξίαρχο Metodi Hadji-Janev, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου του State Department στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή των Σκοπίων στην άσκηση Combined Resolve XII που έλαβε χώρα στην Γερμανία τον Αύγουστο με συμμετοχή και της Ελλάδας.
Το πρώτο σκέλος της ερώτησης που θέσαμε είχε να κάνει με το αν υπάρχει ρωσική ενόχληση ή προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στη γειτονική χώρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία της προς το ΝΑΤΟ.
Σε αυτό απάντησε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων Ταξίαρχος Metodi Hadji-Janev μαζί με ερώτημα που έθεσε έτερος Έλληνας δημοσιογράφος που συμμετείχε στην Συνέντευξη Τύπου.
Το ερώτημα του συναδέλφου ήταν ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην άσκηση και αν υπάρχουν πληροφορίες για ρωσική ανάμειξη στη γειτονική χώρα.
Η απάντηση του Kirk W. Smith ήταν «η Τουρκία δεν συμμετέχει στην άσκηση αυτή. Μέσα όμως στην διοίκηση των ειδικών δυνάμεων Ευρώπης συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και πάντα ψάχνουμε ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις σε ακριβώς το ίδιο αντικείμενο αν και όχι σε αυτή την συγκεκριμένη άσκηση. Εργαζόμαστε πάνω στη διαλειτουργικότητα»
Το θέμα της Ρωσίας το απάντησε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων Ταξίαρχος Metodi Hadji-Janev.
«Είναι δύσκολο να αποδείξουμε κάποια απευθείας ανάμειξη με όρους παρέμβασης της Ρωσίας.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται διπλωματικά κανάλια αλλά εξηγεί πιο δυναμικά τους διαύλους πληροφόρησης μέσω διαφόρων μέσων ενημέρωσης πρόσκεινται σε αυτή και που είναι πολύ ενεργά στις διάφορες κοινωνικές μας πλατφόρμες on-line, προκειμένου να δημιουργήσουν μια αφήγηση και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν τις διάφορες προκλήσεις και ευπάθειες κατά της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης».
Αξίζει να αναφερθεί πως στην άσκηση συμμετείχαν οι χώρες ΗΠΑ, Αρμενία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Ελλάδα, Κόσοβο, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Σκόπια, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά συμμετείχαν 5.000 στρατιώτες από 21 χώρες.
Δείτε εδώ όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου.