Το γερμανικό μέσο σχολιάζει τις αιτίες της ακρίβειας στο νησί των Κυκλάδων
Για την Μύκονο υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας για τους τουρίστες, δεν θα πρέπει να παραγγέλνουν στο εστιατόριο, εάν δεν δουν τις τιμές στον κατάλογο, καθώς τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της στην διαδικτυακή της σελίδα η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Μύκονος είναι στα χείλη της διεθνούς τζετ σετ, για τις ομορφιές της, τις αμμώδεις παραλίες της, με ονόματα που στέλνουν τους τουρίστες κατ' ευθείαν… στον Παράδεισο ή τον σούπερ Παράδεισο. Τελευταία ωστόσο, επισημαίνει, το νησί ξανάρθε στη δημοσιότητα για τις τσουχτερές τιμές της. Αυτό, όπως αναφέρει, οφείλεται στην υψηλή πελατεία που κατακλύζει κατακαλόκαιρο το νησί.
Αστέρες και αστεράκια του κινηματογράφου, είδωλα του αθλητισμού και όποιος τέλος πάντως θέλει να αισθάνεται σε αυτήν την κατηγορία τουριστών και να δείχνει γκλαμουράτος, δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα στο να πληρώνουν τέτοια ποσά, που είναι αδιανόητα για κοινούς θνητούς. Αυτοί βιώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως μια μερίδα καλαμαράκια 98 ευρώ ή ένα ποτήρι Prosecco 68 ευρώ.
Πως είναι δυνατόν μετά να μην βγάζουν τον καημό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διερωτάται η αρθρογράφος και συμπληρώνει: Έτσι, ένας Αμερικανός χρήστης ονόματι Ciscorok, έβγαλε το πάθημά του στο διαδικτυακό τόπο Trip Αdvisor και στο Instagram. Κατά τα γραφόμενά του πήγε σε μπαρ νοτιοδυτικά του νησιού, όπου σέρβιραν στρείδια. Μαζί με φίλους του πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά. Εκτός από στρείδια, ήπιαν μπίρες, έφαγαν τρεις σαλάτες, έξι μερίδες καλαμάρια και παρήγγειλαν τρία μπουκάλια νερό και ένα χυμό ντομάτας.
Το ίδιο αξέχαστος θα τους μείνει και ο λογαριασμός των 866,20 ευρώ. «Να αποφεύγετε αυτήν τη χώρα με κάθε τρόπο και δεν είναι αστείο» ήταν η συμβουλή του κάτω από τη διεύθυνση του εστιατορίου. Πάνω από 1.000 χρήστες τον ευχαρίστησαν για την πληροφορία και άλλοι 290 αξιολόγησαν το εστιατόριο ως το χειρότερο. Υπήρχαν όμως και 552 χρήστες, που του έδωσαν την καλύτερη βαθμολογία ως «εξαιρετικό». Αυτό παρακίνησε τον ρεπόρτερ Πέτερ Γκίζελ του γερμανικού καναλιού Kabel Eins να κάνει κατόπτευση επί τόπου. Πήρε το συνεργείο του και κατέφθασε στο νησί.
Το πρώτο που έκανε, ήταν να πάει στο εστιατόριο και να απευθύνει τον λόγο στον ιδιοκτήτη. Εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει και έσπρωξε τον κάμεραμαν, να βγει από το μαγαζί του. Τελικά ήρθε η αστυνομία, όπως φαίνεται από ένα βίντεο κλιπ του Γκίζελ και οδήγησε τον ρεπόρτερ και το συνεργείο του στο τμήμα. «Ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία» είπε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι «μου κατασχέθηκαν η κάμερα και το οπτικό υλικό».
Πάντως, ο εστιάτορας μίλησε στα ελληνικά ΜΜΕ για την περίπτωση του Αμερικανού, σημειώνει το δημοσίευμα. «Παρήγγειλαν 9 κιλά καλαμάρια. Ήταν φρέσκα και κοστίζουν 100 ευρώ το κιλό. Είμαστε το καλύτερο μαγαζί της περιοχής και προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες» είπε. Τα μαντάτα έφτασαν μέχρι την Αθήνα και με το επόμενο πλοίο ήρθε ομάδα εφοριακών να ελέγξει τον μαγαζάτορα, που τον… αθώωσαν, μη βρίσκοντας κάτι το φορολογικά μεμπτό, καθώς όλες οι τιμές αναγράφονταν κανονικά στον κατάλογο.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Κάθε τόσο τουρίστες διηγούνται για λογαριασμούς με αστρονομικές τιμές, όπως 250 ευρώ για ένα απλό μπλουζάκι. Στην Μύκονο, σε συναυλία του Αντώνη Ρέμου σε παραλία οι επισκέπτες πλήρωσαν μέχρι και 1.500 ευρώ για ένα εισιτήριο, χωρίς φαγητό και ποτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι τέτοιες τιμές δεν είναι παράνομες, εφόσον αναφέρονται στους καταλόγους. Το ηθικό επιμύθιο είναι, όπως αναφέρει καταλήγοντας η αρθρογράφος, ότι πριν καθίσει κανείς σε εστιατόριο, θα πρέπει να συμβουλεύεται τον κατάλογο φαγητών και ποτών και μετά να παραγγέλνει. Αυτό είναι κανόνας στην Μύκονο για να αποφύγει κανείς το εγκεφαλικό.