Οδηγίες της ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με τα δικαιώματά μας
Τα βασικά δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά τις υπηρεσίες εστίασης σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ–μπαρ κτλ, στη διάρκεια των διακοπων τους, υπενθυμίζει σε δελτίο Τύπου η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η Ένωση Καταναλωτών δίνει γενικές οδηγίες σχετικά με τις υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν έναντι των καταναλωτών οι επαγγελματίες της εστίασης, καθώς και τι πρέπει να προσέξει ο πελάτης σχετικά με τον τιμοκατάλογο του καταστήματος που θα επιλέξει.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ:
- Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.
- Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.
- Πριν από την παραγγελία υποχρεούνται να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.
- Τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται επιπλεόν να έχουν ανηρτημένο τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Για ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της αίθουσας, όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου.
- Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία, που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.).
- Κανένα προϊόν, όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί κ.α., δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.
- Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη «αλά-κάρτ» με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
- Πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.
- Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες: α. Με τη μερίδα. β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.
- Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος κρέατος ή πουλερικών που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.
- Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.
- Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων και η χρήση τους.
- Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας, όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.
- Οι προ συσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.
- Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται στην έκδοση διπλοτύπων αποδείξεων ή αποδείξεων ταμειακής μηχανής θεωρημένων από την ΔΟΥ, παραδίδουν στην πελατεία τους τη διπλότυπη απόδειξη ή την απόδειξη ταμειακής μηχανής με την αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, ανεξάρτητα αν τα είδη αυτά αγοράσθηκαν ή σερβιρίστηκαν ή διανεμήθηκαν κατ’ οίκον.
- Ο καταναλωτής πρέπει να ζητάει πάντα απόδειξη και να προσέχει μήπως αντ' αυτής του δοθεί το παραστατικό παραγγελίας, το οποίο δεν συνιστά απόδειξη, καθώ και να ελέγχει τα είδη που παρήγγειλε.
- Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης, υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ». Το έντυπο αυτό διατίθεται μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος. Το έντυπο είναι αριθμημένο, τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα, ήτοι λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ.