Δόθηκαν στη δημοσιότητα με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου
Πολύ μεγάλη -περίπου 160 χιλιόμετρα- ήταν η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας που έπληξε καταστροφικά και θανατηφόρα τη Χαλκιδική το βράδυ της 10ης Ιουλίου, ενώ οι ισχυρότατες ριπές ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα, υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους επτά περίπου βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα -με στόχο την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και την ενημέρωση του κοινού- η επιστημονική ομάδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr, που συνέλεξε και ανέλυσε δορυφορικές μετρήσεις, καθώς επίσης δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Χαλκιδική και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εξάλλου, σήμερα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 37 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Κρανίδι Αργολίδας (37,5 βαθμοί), Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας (36,4), Δίον και Χαροκόπειο Καλλιθέας (36,3), Πατήσια-Αθήνα (36,2), Άργος και Σπάρτη (36,1 βαθμοί Κελσίου).