Το πρόσωπο του εκτελεστή, ο οποίος δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, έχει καταγραφεί καθαρά από κάμερες ασφαλείας
Θέμα χρόνου είναι η ταυτοποίηση του δράστη της ανθρωποκτονίας νεαρού άνδρα, χθες το βράδυ, σε καφετέρια στο Περιστέρι, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.
Το πρόσωπο του εκτελεστή, ο οποίος δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, έχει καταγραφεί καθαρά από κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης συνομιλούσε με το θύμα, ενώ σε κάποια στιγμή οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν.
Ο δράστης στη συνέχεια βγήκε έξω και μετά από λίγο επέστρεψε στην καφετέρια και πυροβόλησε στο κεφάλι το θύμα. Αμέσως μετά ο δράστης έφυγε από την καφετέρια, που ανήκει σε γνωστό ηθοποιό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον περίμεναν έξω συνεργοί του.
Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ως προς το κίνητρο της δολοφονίας.
Η χρήση του υλικού από κάμερες ασφαλείας και η αποτελεσματικότητά τους
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αναλυτών σε ζητήματα ανάλυσης εγκλημάτων, η χρήση των δεδομένων που καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας, έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης στην διαλεύκανση πολλών εγκλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο αναλυτή πίσω στο 2011 στο περιοδικό securitymanager.
Στο δημοσίευμα τονιζόταν πως η ανάλυση των βίντεο και η σχεδόν αυτοματοποιημένη αντιπαραβολή των εικόνων με τις λίστες των υπόπτων διευκολύνει απεριόριστα τους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας που διερευνούν σύνθετες εγκληματικές επιθέσεις. Ακόμη, γίνεται συνδυασμός των καταγραφών καμερών από διάφορα σημεία στην ίδια εγκληματική ενέργεια, προκειμένου να ανασυντεθούν και να αναπαραχθούν οι κινήσεις των δραστών πριν και μετά από κάποια εγκληματική επίθεση, έτσι ώστε να βρεθεί το «καλύτερο δυνατό πλάνο» τους αλλά και προκειμένου οι ερευνητές αξιωματικοί να έχουν ένα πλήρες φιλμ των ενεργειών τους.
Το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και έχει αναδειχθεί σε υπηρεσία αιχμής των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων αλλά και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ. Η ηλεκτρονική ανάλυση του οπτικού υλικού κρίνεται ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. αφού μπορεί να διαμορφώσουν μία ευκρινή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες. Στη βάση δεδομένων του Τμήματος Φωτογραφικού και Μεθοδικοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται ετησίως στοιχεία των συλληφθέντων ύστερα από εγκληματικές επιθέσεις ή άλλες παράνομες ενέργειες.
Στη βάση δεδομένων, πέρα από φωτογραφίες προστίθενται διάφορα άλλα στοιχεία, όπως ύψος, σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ιδιομορφίες στο σώμα τους ή στην κίνησή τους, τατουάζ που μπορεί να έχουν και άλλα δεδομένα που μπορεί να υποβοηθήσουν μία ανάλυση του οπτικού υλικού. Αν σε ένα βίντεο δεν φαίνεται το πρόσωπο του δράστη ή αν οι αυτόπτες θυμούνται μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά του, πραγματοποιείται αυτόματη αναζήτηση των υπόπτων που έχουν τα συγκεκριμένα σημεία αναγνώρισης.
Δηλαδή αν κάποιος δράστης εγκλήματος φορά κουκούλα και στο βίντεο ή από το θύμα της ληστείας έχει διαπιστωθεί ότι έχει ένα σημάδι ή τατουάζ στο χέρι, γίνεται ηλεκτρονική αναζήτηση των 10 ή των 20 ή των 100 υπόπτων – ανάλογα με την εντολή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή – που έχουν το ίδιος ύψος και παρόμοιο σημάδι στο χέρι.