Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία, που στοίχισε τη ζωή σε έξι τουρίστες. Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.
«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
«Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.
Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.
Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας. «Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.
«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.
«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».