Παραδόθηκε από τις ΗΠΑ στις Ελληνικές δικαστικές αρχές ο 44χρονος Ρουμάνος
Στις Ελληνικές δικαστικές αρχές παραδόθηκε 44χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στο Μαϊάμι των ΗΠΑ σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος για τη δολοφονία 62χρονου επιχειρηματία, τον Ιούλιο του 1994, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ανθρωποκτονία, η οποία παρέμενε επί σειρά ετών στο αρχείο με την ένδειξη «αγνώστων δραστών» και απασχόλησε ειδική ομάδα αστυνομικών του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που ερευνά ανεξιχνίαστες υποθέσεις.
Αξιοποιώντας ένα «ορφανό» δακτυλικό αποτύπωμα στη συσκευή τηλεφώνου του θύματος, η συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση, τον Νοέμβριο του 2012 ταυτοποιώντας ως δράστη 44χρονο, σήμερα, Ρουμάνο, που εκτιμάται ότι ζούσε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.
Το περασμένο έτος ο Ρουμάνος εντοπίστηκε από Αμερικανούς αστυνομικούς αλλά κατά τη σύλληψή του αυτοπυροβολήθηκε, με συνέπεια να πέσει σε κώμα. Για μήνες νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο των ΗΠΑ και μόλις τα προηγούμενα 24ωρα παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές. Η δίκη του έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς το αδίκημα που του καταλογίζεται παραγράφεται λόγω παρέλευσης της 25ετίας.
Η άγρια δολοφονία του 62χρονου συνέβη στις 25 Ιουλίου του 1994 στο διαμέρισμά του στη Νεάπολη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκες νεκρός μέσα στο μπάνιο, σε ύπτια θέση, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα και η σορός σκεπασμένη με πετσέτες. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ερωτικό.
Μέσω ενός Ρουμάνου με τον οποίο είχε σχέση ο 62χρονος, επιχείρησε να γνωρίσει και να αναπτύξει επίσης σχέση με τον τότε 19χρονο κατηγορούμενο, τα στοιχεία του οποίου όμως παρέμεναν άγνωστα στις αρχές και έτσι δεν κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του και το έγκλημα αρχειοθετήθηκε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δέκα οκτώ χρόνια αργότερα, το 2012, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο. Το αιματηρό δακτυλικό αποτύπωμα εστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Ρουμανία, μόλις αυτή εντάχθηκε στο διακρατικό δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων των διωκτικών αρχών. Από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποίησαν οι Ρουμάνοι διαπιστώθηκε ότι το «ορφανό» -μέχρι τότε- αποτύπωμα ανήκει στον 44χρονο που ήταν σεσημασμένος στην πατρίδα του για διάφορα αδικήματα.