Την εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, πριν γίνει η οποιαδήποτε απομάκρυνση εργαζομένου στο δήμο, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Όπως τόνισε μάλιστα, θα δοθούν τελικά οι λίστες - αν και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα - της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων. Όπως τόνισε εκτός των άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, η πλευρά του δήμου θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους στηρίζοντάς τους και δικαστικά, εφόσον χρειαστεί, αλλά και πολιτικά.
"Ο δήμος Αθηναίων δεν έχει εκπονήσει κατάλογο υπαλλήλων για διαθεσιμότητα, ούτε έχει δώσει κανέναν κατάλογο πουθενά" τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μιλώντας το Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων προσθέτοντας ότι υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια να προσβληθεί ο ίδιος προσωπικά και η παράταξή του, με τη φημολογία που κυκλοφορούσε τόσες ημέρες. "Δεν είμαι ο καταδότης που δείχνει με το δάκτυλο", είπε εμφατικά ο δήμαρχος Αθηναίων αποσαφηνίζοντας τη θέση του στο θέμα των αποχωρήσεων.
Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τον επίμαχο νόμο "απαράδεκτο" και τόνισε ότι το σκεπτικό απομάκρυνσης είναι έωλο, διότι στηρίζεται στο επιχείρημα ότι οι υπάλληλοι προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση. Όμως πρόκειται για εργαζομένους που προσελήφθησαν πριν από το 1994, οπότε δεν υπήρχε ΑΣΕΠ και για υπαλλήλους που προσελήφθησαν με το Π.Δ. 164 του πρώην υπουργού Εσωτερικών, καθηγητή Πρ. Παυλόπουλου, στην οποία ενσωματώθηκε η οδηγία Μπολκενστάϊν και μετά από συγκατάθεση του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Καμίνης επέκρινε το γεγονός ότι πρόκειται για απομακρύνσεις που γίνονται χωρίς εξατομικευμένη κρίση και είπε ότι με τις απομακρύνσεις παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς πρόκειται για εργαζομένους που έχουν εργασθεί επί δεκαετίες στο δήμο Αθηναίων. Όπως είπε «ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ρυθμίσεις νόμου που αφαιρεί υπαλλήλους χωρίς να τους έχει αξιολογήσει, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες των δήμων και το τι πρόκειται να συμβεί όταν θα φύγουν».
Γι αυτό τόνισε ότι "ο δήμος θα δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του και θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων δικαστικά και πολιτικά".
Ειδικά για τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη σημείωσε ότι του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη πως πρόκειται για μετακινήσεις και όχι απολύσεις και ότι ο νόμος είναι προϊόν πολιτικής απόφασης.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, από την πλευρά τους, μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι εκτιμούν τη στάση του κ. Καμίνη για τη δικαστική υποστήριξη, αλλά τόνισαν ότι με το δικαστικό αγώνα οι εργαζόμενοι θα μπουν σε μια διελκυστίνδα εμπλοκής με δικαστήρια και με το κόστος πληρωμής δικηγόρων, ότι η ανασφάλεια θα συνεχισθεί για χρόνια μέχρι να ληφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και συγχρόνως θα υποστούν μεγάλη φθορά μεταξύ της νέας (στην οποία θα μετακινηθούν) και της παλαιάς θέσης.
Γι αυτό ζήτησαν να αναλάβει ο δήμαρχος την ευθύνη και να μη στείλει ο δήμος τις διαπιστωτικές πράξεις που σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να αποστείλουν -μαζί με τους καταλόγους- όλοι οι δήμοι έως την ερχόμενη Δευτέρα. Ζήτησαν από τον δήμαρχο να ακολουθήσει τη διαδικασία του εντέλλεσθαι - δηλαδή να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη ώστε ο διευθυντής Προσωπικού του δήμου να μη στείλει καταλόγους- ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δήμων, που ήδη το έχουν κάνει και πολλών άλλων που προτίθενται να κάνουν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων τις ερχόμενες ημέρες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων Βασίλης Πολυμελόπουλος "ζητάμε να πάρετε απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και να κάνετε παρέμβαση για αλλαγή του νόμου".
Με τη στάση των εργαζομένων συμπαρατάχθηκαν οι εκπρόσωποι των αριστερών παρατάξεων Νίκος Σοφιανός, Ελένη Πορτάλιου και Πέτρος Κωνσταντίνου.