Φορείς της Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας
Αλλάζει το τοπία σε όλα τα στάδια της απονομής του ποινικού δικαίου καθώς από σήμερα, 1η Ιουλίου 2019, οι νέοι Κώδικες - Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – ξεκινούν να εφαρμόζονται τυπικά αλλά και ουσιαστικά μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
Ο χάρτης απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλάζει μετά από 70 χρόνια με την τροποποίηση ή και την κατάργηση ενός πλέγματος διατάξεων που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβληματισμό αλλά και επιφύλαξη στον νομικό κόσμο.
Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή ο κίνδυνος για μαζικές παραγραφές εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς και η δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «διατάξεις –πλυντήριο» που… καταφέρνουν να απαλλάξουν με συνοπτικές διαδικασίες πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος. Η τροποποίηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και η κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί καχυποψία στον νομικό κόσμο είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων καθώς, όπως σχολιάζουν, θα οδηγήσει σε ατιμωρησία λόγω παραγραφής κατηγορούμενους σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα. Δημιουργεί προβληματισμό, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η περίπτωση της δωροδοκίας – δωροληψίας, αδικήματα τα οποία είναι ταυτισμένα με τις «μίζες» και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Νομικοί κάνουν λόγο για σκανδαλώδεις διατάξεις που θα θέσουν στο απυρόβλητο επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και εκείνους που τους χρημάτισαν για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά συμφέροντας τους μετακυλίοντας, τελικά, τις «μίζες» στο δημόσιο και τους πολίτες.