Αναίρεσε ο Άρειος Πάγος την καταδικαστική απόφαση των υπευθύνων της εταιρίας
Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μπαίνει και πάλι η υπόθεση καταναλωτή που αγόρασε από σούπερ μάρκετ συσκευασμένα πιτάκια τα οποία, όπως διαπίστωσε, είχαν…ζυμωθεί με ένα μεταλλικό καρφί. Την…διαπίστωση έκανε η κόρη του καταναλωτή στα ούλα της οποίας καρφώθηκε το καρφί προκαλώντας της αιμορραγία. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να της αφαιρέσουν το καρφί από τα ούλα και να σταματήσουν την αιμορραγία.
Ο πατέρας της μικρής αφού αναζήτησε τους μετόχους και υπεύθυνους για αγορανομικά θέματα της εταιρίας παραγωγής του προϊόντος, προσέφυγε στη δικαιοσύνη.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε τους υπευθύνους της εταιρίας σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας, με τριετή αναστολή, κρίνοντας ότι από πρόθεση παραβίασαν τις διατάξεις του νόμου που «απαγορεύει την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων τα οποία είναι μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου».
Ωστόσο, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά την προσφυγή ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος ζήτησε την αναίρεση της απόφασης.
Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτό το αίτημα της αναίρεσης λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης από το Σύνταγμα και τον Κώδικά Ποινικής Δικονομίας αιτιολογία. Όπως αναφέρουν οι δικαστές στην επίμαχη απόφαση δεν αναφέρεται εάν οι δύο καταδικασθέντες, «ήθελαν να παρασκευάσουν το επιβλαβές στην υγεία του ανθρώπου τρόφιμο ή αν γνώριζαν ότι από τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ήταν ενδεχόμενο να παραχθεί το συγκεκριμένο τρόφιμο και το αποδέχθηκαν καθώς και αν γνώριζαν και ήθελαν ή αποδέχθηκαν τη διάθεση του εν λόγω επιβλαβούς τροφίμου στην κατανάλωση, για να μπορεί να κριθεί αν η παράβαση έγινε από δόλο ή αμέλεια».