Ο Νίκος Γραικός είχε βρεθεί στη μονάδα που ήταν θαμμένος ο αδελφός του
Η εξιχνίαση της δολοφονίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού αποτέλεσε το θέμα της τελευταίας εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη- όπως και σε πολλές ακόμα, το προηγούμενο διάστημα.
Η εκπομπή είχε βρεθεί στη μονάδα του εμπόρου, ο οποίος τελικά συνελήφθη για τη δολοφονία, μαζί με τον αδελφό του θύματος. Σοκ προκάλεσε η εικόνα του Νίκου Γραικού που έψαχνε στο χώρο της μονάδας για να βρει τον ιδιοκτήτη της και εκεί ήταν θαμμένος ο αδελφός του.
Σημαντική πληροφορία είχε φτάσει στην εκπομπή από τηλεθεατή πανεπιστημιακό ειδικευμένο στη φωτογραμμετρία με drones και επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεπισκόπιση από δορυφορικές εικόνες. Ο ίδιος έστειλε δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται πως στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Δημήτρη Γραικού υπήρχε ανοιχτό σκάμμα στη βορειοανατολική γωνία του αγρού μία ημέρα πριν την εξαφάνιση. Σε επόμενη λήψη δεκαπέντε μέρες μετά, φαίνεται να έχει γίνει επιχωμάτωση, όπως αναφέρει το anikolouli.gr
Ο δικηγόρος των αδελφών του θύματος Νίκος Διαλυνάς δήλωσε: «Βρέθηκα στο χώρο του νεκροτομείου και τα χτυπήματα που είδα στη σορό του άτυχου Γραικού, μαρτυρούσαν μένος. Μιλάμε για τέσσερα σπασμένα πλευρά που τρύπησαν τους πνεύμονες, σπασμένη μύτη και πολλά άλλα χτυπήματα. Η γλώσσα όλων σήμερα πρέπει να είναι σκληρή. Η πραγματικότητα που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, είναι πως πρέπει ο καθένας να παίρνει μόνος του πρωτοβουλίες για να βρίσκει άκρη στις υποθέσεις του. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι την αποκάλυψη πως ο Γραικός ήταν θαμμένος στη μονάδα του εμπόρου, ακούστηκαν ανισόρροπα πράγματα. Πως ήταν στο εξωτερικό και πως είχε αποκτήσει παιδί με την κόρη του φίλου του».
Ο κ. Διαλυνάς διάβασε ακόμη μέρος της διάταξης του Αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, που δέχτηκε την προσφυγή του κατά της απόφασης της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών να στείλει την υπόθεση στο Αρχείο. Μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρίδης αναφέρει: «Μονόδρομο αποτελεί επομένως η κρίση ότι ο Δημήτρης Γραικός έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας η οποία οδήγησε στην αφαίρεση της ζωής του και πιθανώς και ιδιόκτητων πραγμάτων του αξίας. Φρονούμε ότι εάν είχε διαφύγει σε άλλη χώρα (πιθανώς την ΠΓΔΜ) θα είχε κατά κάποιο τρόπο ήδη εντοπιστεί. Η περίπτωση κατά το κοινώς λεγόμενο «να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε», μπορεί όντως μόνο κυριολεκτικά να ισχύει, μετά από ανθρώπινη ενέργεια».
Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Θανάσης Κατερινόπουλος αφού συλλυπήθηκε τους συγγενείς του θύματος, ανέφερε: «Πολλές φορές αναγκάστηκα ως ερευνητής με ιδιαίτερα καυστικό λόγο να στείλω μηνύματα για να βγουν κάποιοι από το λαγούμι τους. Όσοι το κατάλαβαν έχει καλώς… Ουσιαστικά το «Τούνελ» με μεθοδικότητα αξιολόγησε όλα τα στοιχεία διευκολύνοντας κατά πολύ τις Αρχές στο έργο τους. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο δράστης δεν ήταν μόνος. Πιστεύω πως η ανακρίτρια έχει πολύ δουλειά να κάνει ακόμη…».
Ιανουάριος 2019: Ο αδελφός μιλάει με τον δράστη λίγα μέτρα απόσταση από τον θαμμένο Γραικό
Το «Τούνελ» παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από έρευνες που πραγματοποίησε η εκπομπή στη μονάδα του καθ’ ομολογίαν δράστη στις αρχές του 2019. Μαζί με την ρεπόρτερ του «Τούνελ» βρέθηκε στον τόπο ο Νίκος Γραικός. Ο ίδιος κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον έμπορο και τον ρωτούσε απροκάλυπτα τι μπορεί να είχε συμβεί και που θα έβρισκε τον αδελφό του.
Κάποια στιγμή τον ρώτησε αν οδηγούσε ο Δημήτρης το αμάξι που τον ακολουθούσε. Όταν ο έμπορος του απάντησε θετικά, φώναξε απελπισμένος: «Γιατί τότε ρε σε κυνηγούσε;».
Ο έμπορος προσπάθησε να τον καθησυχάσει, του είπε πως δεν γνώριζε τίποτε για το χαμό του και πως για όλα αυτά είχε καταθέσει στην Αστυνομία. Μάλιστα παραπονέθηκε πως «η Νικολούλη τον καλούσε στο τηλέφωνο σχεδόν καθημερινά…».
Μέσα σε αναφιλητά η χήρα του Δημήτρη Γραικού Δέσποινα, μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη λίγη ώρα μετά την ομολογία του δολοφόνου του. «Ήθελα να πιστεύω ότι ζει, είχα μια ελπίδα όσο δεν βρισκόταν τίποτα, στ’ ορκίζομαι…». «Δεν του άξιζε τέτοιος θάνατος, ήθελα να χαρεί τα παιδιά του, να τα καμαρώσει… Αφού ήξερε με τι άνθρωπο είχε να κάνει, γιατί πήγε μόνος του; Όταν σου είπε ότι πήγε στη μονάδα του, εσύ του είπες Αγγελική: «καινούριο είναι αυτό; Δεν το έχεις ξαναπεί»… Του ξέφυγε Αγγελική… Του χρωστούσε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ… »
«Με τι καρδιά το ‘κανε; Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; Τελικά αποδείχτηκε ότι υπάρχουν. Θέλω να τιμωρηθεί με όλη μου την καρδιά… Εύχομαι ο αδελφός μου να μην βασανίστηκε, να μην πόνεσε…» ανέφερε δακρυσμένη στο «Τούνελ» η μία αδελφή του θύματος.
Πώς έφτασε η Αστυνομία στην εξιχνίαση
Με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας που είχε εφαρμοστεί και σε έρευνα στο λόφο Καστά της Αμφίπολης εντόπισε η ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ το θαμμένο αυτοκίνητο και την σορό του 59χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού στην αγροτική περιοχή του Ανατολικού Θεσσαλονίκης.
Επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει στην γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους, κλήθηκε να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου και η “σάρωση” που πραγματοποίησε στην περιοχή με ειδικές συσκευές υπήρξε καθοριστική στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
«Δυο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο» όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας , καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, «βρεθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή λόγω των βροχών είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο».
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν υποδείξει στους επιστήμονες του ΑΠΘ πέντε συνολικά στρέμματα για τα οποία είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος. Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η περιγραφή της Αστυνομίας για το ζητούμενο αντικείμενο ήταν απλή: «Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής».
«Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους: Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική..» ανέφερε ο κ Τσόκας.
Ωστόσο η λύση του μυστηρίου πήρε...παράταση καθώς οι συντεταγμένες του πρώτου σημείου που ερεύνησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της Αστυνομίας οδήγησαν στα θαμμένα...μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής. Ήταν, μάλιστα, τόσο πολύ το σίδερο που βρισκόταν μέσα στα μπάζα και κάτω απ το χώμα, που οι ερευνητές δεν το περίμεναν. Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και το ζητούμενο όχημα εντοπίστηκε,γεγονός που οδήγησε και στην επίλυση της υπόθεσης.
Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους δρ. Αλ. Σταμπολίδη, δρ. Νεκταρία Διαμαντή, δρ Ηλία Φίκο, τον καθηγητή του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σπ. Σπαταλά “μπορούσε με τον εξοπλισμό της” όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Τσόκας, «να ερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα πέντε ή δέκα μέτρα της συγκεκριμένης έρευνας», για την οποία οι ανιχνευτές μετάλλου δεν μπορούσαν, όπως διαπιστώθηκε, να βοηθήσουν. Άλλωστε στο παρελθόν έχει κληθεί να το κάνει κι όπως είπε ο επικεφαλής τη, σε αρκετές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας η συμβολή της ήταν εξίσου καθοριστική.Είναι όμως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα συμβάλλει στην εξιχνίαση τέτοιας υπόθεσης.