Τις απόψεις και τα αιτήματά τους διατύπωσαν φορείς και κάτοικοι
Στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Πρόκειται για την πρώτη ενεργοποίηση του εργαλείου του ΕΧΣ, που αφορά την αποκατάσταση περιοχών από φυσικές καταστροφές, κατ' εφαρμογή του νόμου για τον Χωρικό Σχεδιασμό που ψηφίστηκε το 2016, όπως αναφέρει το υπουργείο. Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), συντάχθηκε από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής του ΥΠΕΝ, ενσωματώνοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, ύστερα από διευρυμένη δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και επιτροπές κατοίκων τους τελευταίους μήνες.
Με την ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ξεκινά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση και ανάπλαση της περιοχής που επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος, συντονιστικές επιτροπές κατοίκων και τοπικοί σύλλογοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τα αιτήματά τους.
Η προέγκριση καθορίζει τρεις κρίσιμες παραμέτρους για την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ:
• Το όριο της περιοχής επέμβασης, όπου ισχύουν οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Μαζί καθορίζονται τα όρια της ζώνης άμεσης επιρροής και τα όρια της ευρύτερης περιοχής. Η έκταση της περιοχής επέμβασης καλύπτει περίπου 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας.
• Τις χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης, τον προτεινόμενο χαρακτήρα των επιμέρους περιοχών, καθώς και τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων.
• Τους μέγιστους συντελεστές δόμησης για την περιοχή επέμβασης.
Επιπλέον, η προέγκριση συμπεριλαμβάνει σειρά από βασικές αρχές χωρικής οργάνωσης, οι οποίες κατευθύνουν την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ (φυσικό περιβάλλον, χρήσεις γης, σύνδεση οικιστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων, οδικό δίκτυο και κυκλοφορία, παράκτιο μέτωπο, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές).
Το ΕΧΣ έχει σκοπό να συμβάλει:
• στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά
• στη χωρική αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των τεχνικών υποδομών
• στην άρση των προ της πυρκαγιάς ευάλωτων συνθηκών και των οικιστικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων
• στην ανθεκτικότητα της περιοχής, βελτιώνοντας την ικανότητα αντιμετώπισης ή μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.
• στην πρόληψη ώστε η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε εξωτερικές απειλές, όπως ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς, πλημμυρικών φαινομένων, διάβρωσης, κατολισθήσεων κ.λπ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το τελικό κείμενο της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με όλες τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες, από τη γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.