Η πτήση του «ιπτάμενου κυνηγού» υποβρυχίων του πολεμικού Ναυτικού

Η πτήση του «ιπτάμενου κυνηγού» υποβρυχίων του πολεμικού Ναυτικού

Το υπ. Εθνικής Άμυνας αποδέσμευσε βίντεο του P-3B εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τ. Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο υφιστάμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών ομοίου τύπου που διαθέτει το ΠΝ και το υπ. Εθνικής Άμυνας αποδέσμευσε βίντεο από την εν λόγω πτήση. Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ σε εθνικό και συμμαχικό πλαίσιο.

Δείτε το βίντεο της δοκιμαστικής πτήσης:

Το Ρ-3Β Orion είναι ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας.

Αποστολή του είναι ο εντοπισμός πλοίων, υποβρυχίων και ναρκών. Είναι αμερικανικής κατασκευής και παρόλο που η παραγωγή του ξεκίνησε στη δεκαετία του 60 εξακολουθεί να είναι το πιο αξιόπιστο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τα Ελληνικά Ρ-3 παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, 6 αεροσκάφη το διάστημα 1996-1997 και αντικατέστησαν τα HU-16B Albatross. Φέρουν παραλλαγή χρώματος γκρι.

Επανδρώνονται από μεικτά πληρώματα ΠΝ – ΠΑ και συντηρούνται από την 353 ΜΝΑΣ.

Οι δυνατότητές τους στο ίδιο εύρος αποστολών (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, θαλάσσια έρευνα – επιτήρηση, υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων) ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Albatros που αντικατέστησαν.

Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τακτικό – ναυτιλιακό σύστημα AN/ ASN-124, συσκευές ακουστικού επεξεργαστή, ESM και ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας. Ο οπλισμός που μπορεί να μεταφερθεί προσεγγίζει τους 10 τόννους, με συνηθισμένα οπλικά φορτία την ανθυποβρυχιακή τορπίλη Mk 46 Mod.5 και τη νάρκη Mk 55.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:

Πλήρωμα: 8 (3 ιπτάμενοι και 5 προσωπικό ναυτικού)

Κινητήρας: Allison T-56-A-14 ισχύς 4.910 hp

Εκπέτασμα Πτερύγων: 30.37 μ

Μήκος: 35.61 μ

Μέγιστη ταχύτητα: 411 κόμβοι

Μέγιστο ύψος: 8. 625 μ