Το άδοξο τέλος ανθρώπων όταν η αυλαία κλείνει και το χειροκρότημα σταματάει
Τα φώτα έσβησαν, η αυλαία έπεσε, το χειροκρότημα σταμάτησε και οι ηθοποιοί αποσύρθηκαν στα παρασκήνια. Κάποιοι ξεχάστηκαν γρήγορα και κάποιοι αργά. Η μοναξιά, τα προβλήματα και η ανέχεια δεν κάνουν διακρίσεις.
Πέντε Έλληνες ηθοποιοί που με τις ερμηνείες τους κρατούσαν και κρατάνε ακόμη συντροφιά στο κοινό, αφού το θαύμα της τηλεόρασης και του Internet τους βάζει σε κάθε σπίτι.
Φιγούρες γνώριμες, οικείες αλλά και ταυτόχρονα ξεχασμένες. Τόσο ξεχασμένες που ο θάνατος τους έγινε γνωστός μετά από μέρες σκορπώντας θλίψη και ενοχές σε όσους τους είχαν λησμονήσει.
Γιάννης Σμυρναίος (7 Οκτωβρίου 1940 - Μάρτιος 2019)
Ο ηθοποιός με το τεράστιο χαμόγελο έφυγε από τη ζωή στα τέλη Μαρτίου στην ηλικία των 79 χρόνων. Ο θάνατος του ωστόσο έγινε γνωστός μια εβδομάδα αργότερα όταν βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη. Την είδηση έκανε γνωστή ο συνάδελφός του, Γιάννης Χριστόπουλος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Σμυρναίος. Καλό Παράδεισο. Τον βρήκαν στο σπίτι του μετά από μια εβδομάδα.Τι κρίμα» έγραψε.
Αλέξης Γκόλφης (9 Μαρτίου 1948 - Αύγουστος 2007)
Ο Αλέξης Γκόλφης, ήταν ένας ακόμη ηθοποιός που με τον θάνατο του επιβεβαίωσε τον «κανόνα» που θέλει όσους ενσαρκώνουν τον Χριστό να είναι «καταραμένοι».
Ο κόσμος τον σταματούσε στον δρόμο για να τον ακουμπήσει, αφού στο πρόσωπο του Αλέξη Γκόλφη έβλεπε τον Χριστό. Ο ηθοποιός, την περίοδο 1975-1976, πρωταγωνίστησε στη σειρά της ΕΡΤ, «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» η οποία ήταν βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Η σειρά γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία και τα 50 επεισόδια που προβλήθηκαν σημείωσαν υψηλά, για την εποχή, νούμερα τηλεθέασης. Ο Αλέξης Γκόλφης επιλέχθηκε για τον ρόλο του Χριστού και το τηλεοπτικό κοινό τον λάτρεψε.
Μετά το τέλος της σειράς όμως, η καριέρα του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο ηθοποιός όχι μόνο δεν είχε επαγγελματικές προτάσεις αλλά ατύχησε και στην προσωπική του ζωή. Ο θάνατος της μητέρας του τον κατέβαλλε. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπήκαν στην καθημερινότητα του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στα Πατήσια ενώ ζητιάνευε για να μπορέσει να εξασφαλίσει λίγα χρήματα. Αρκετός κόσμος της περιοχής είχε αναφέρει πως δεν ήταν λίγες οι φορές που τον είχε δει να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει. Τον Αύγουστο του 2007, ο Αλέξης Γκόλφης άφησε την τελευταία του πνοή από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η σορός του έμεινε στα «αζήτητα» του νεκροτομείου για περίπου δύο μήνες. Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του, η ΕΡΤ αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας.
Τζόλυ Γαρμπή (1912 – 9 Δεκεμβρίου 2002)
Οι ταινίες που την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό ήταν αυτές που σημείωσαν επιτυχία τη δεκαετία του 1960. Η Τζόλυ Γαρμπή ήταν ήδη μεγάλη σε ηλικία γι'αυτό και οι ταινίες που πρωταγωνίστησε και προβάλλονται μέχρι και σήμερα την έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του κοινού ως τη στοργική μητέρα ή την προστατευτική θεία των πρωταγωνιστών.
Η ηθοποιός με τη ζεστή φωνή και τα μεγάλα μάτια, έφυγε από τη ζωή στις 9 Δεκεμβρίου του 2002. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, μαζί με τον σύζυγο της, επίσης ηθοποιό, Θόδωρο Μορίδη, είχαν αποτραβηχτεί από τη δημοσιότητα και ζούσαν στο εξοχικό τους στο Μάτι.
Όταν πια δεν μπορούσε ο ένας να φροντίσει τον άλλον μπήκαν σε οίκο ευγηρίας. Στις 9 Δεκεμβρίου 2002, η Τζόλυ Γαρμπή έφυγε από τη ζωή και ο θάνατος της έγινε γνωστός μετά από δέκα μέρες. Ο Θόδωρος Μορίδης, την «ακολούθησε» μετά από ένα χρόνο, στις 22 Δεκεμβρίου του 2003.
Σαπφώ Νοταρά (1907 – 11 Ιουνίου 1985)
Με την παρουσία της έβαζε... μπουρλότο στο πλατό και δεν άντεχε τα... Σόδομα και τα Γόμορα. Η Σαπφώ Νοταρά, με την επιβλητική φωνή υποδυόταν συνήθως ρόλους αυταρχικών γυναικών που δεν σήκωναν πολλά στο... σπαθί τους. Έφυγε από τη ζωή εντέλως μόνη και φτωχή μέσα στο διαμέρισμα της στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή με το σβησμένο τσιγάρο της στα χέρια. Ο θάνατος της έγινε γνωστός δυο μέρες μετά όταν οι εργαζόμενοι του εστιατορίου στο οποίο συνήθιζε να τρώει τα μεσημέρια ανησύχησαν και την αναζήτησαν. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα του διαμερίσματος της και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου 1985.
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ( (12 Ιουλίου 1912 – 13 Απριλίου 1984)
Οι επιτυχίες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου πολλές, τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους. Χαρακτηριστική του ατάκα, η οποία ακούγεται μέχρι σήμερα, το «Όξωωω ρεεε....».
Ο ταλαντούχος ηθοποιός πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος αφού δεν είχε κάνει οικογένεια. Χαριτολογώντας έλεγε: «Εγώ ροχαλίζω πολύ, ποια γυναίκα θα με ανεχτεί;»
Καρδιοκατακτητής και με αδυναμία στις γυναίκες, προφύλλασε πάντα τις σχέσεις του. Λέγεται πως η αδυναμία του στις νεαρότερες υπάρξεις ήταν γνωστή στο ελληνικό θέατρο και στους συναδέλφους του. Ωστόσο για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις γυναίκες που είχε πλάι του, σαν σωστός τζεντλεμαν, φρόντιζε να μην τις εκθέτει και τις σύστηνε πάντα ως «ανιψιές» του.
Σε συνέντευξη του είχε δηλώσει: «Ούτε ωραίος είμαι ούτε τον γόη κάνω και δεν σέρνονται οι γυναίκες πίσω μου. Εξάλλου δεν είναι σωστό να κάθεται κανείς και να αραδιάζει κατακτήσεις». Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, μόνος και ξεχασμένος μέσα στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και η σορός του ανακαλύφθηκε μέρες μετά...