Απέστειλαν κλήσεις σε κρατικούς υπαλλήλους και σε υπευθύνους διαφημιστικής εταιρίας
Την ώρα που σκέλος της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον Ανδρέα Λοβέρδο μπαίνει στο μικροσκόπιο της Βουλής, η οποία καλείται να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αξιολογούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους σχετικά με τα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα παραμένει ανοικτή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι μέσα στον Απρίλιο οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα έχουν ολοκληρώσει την έρευνα τους για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των αρχειοθετήσεων θα αυξηθεί.
Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο έγινε με βάση σειρά ενδείξεων που κατά την κρίση των εισαγγελέων οδηγούν στο ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν την άδεια της Βουλής, ώστε να καλέσουν σε εξηγήσεις τον πρώην υπουργό σχετικά με μαρτυρικές καταθέσεις, που φέρονται να αναφέρονται στο όνομα του, αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί υπουργίας του την επίμαχη περίοδο και αφορούν τέσσερα πανάκριβα φάρμακα της Novartis πριν αποφανθούν αν θα προχωρήσουν σε άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι.
Ο ρόλος των μη πολιτικών προσώπων
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των εισαγγελικών λειτουργών στρέφεται και στα μη πολιτικά πρόσωπα, που ενδεχομένως έχουν παίξει ρόλο στην υπό έρευνα υπόθεση. Ήδη, εστάλησαν οι πέντε πρώτες κλήσεις σε μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της απιστίας, αλλά και στους υπευθύνους διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartis. Οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής εταιρείας καλούνται σε ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς σε αυτή φέρονται να εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια τα οποία είχαν κοπεί για τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι φέρονται να μην είχαν συναλλαγή με την φαρμακοβιομηχανία που να ανταποκρίνεται στα υπό έλεγχο τιμολόγια.
Οι αρμόδιες αρχές ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης θεωρούν ότι από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους αποτυπώνονται «ύποπτες» διαδρομές χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ποσά εμφανίζονται να ξεκινούν από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, να φτάνουν στη Novartis –Ελλάς και στη συνέχεια ένα μέρος τους να πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των επίμαχων χρηματικών ποσών από συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο ελέγχεται.
Τα χρήματα εκτιμάται ότι αφού περνούν μέσα από τα …κανάλια της εταιρείας, που φέρεται να λειτουργεί ως «πλυντήριο», κυκλοφορούν πιθανότατα σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες. Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Novartis. Πάντως, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μοναδική η οποία ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφού οι εισαγγελείς φέρονται να έχουν βάλει στο στόχαστρο τους και άλλες που ενδεχομένως μεσολαβούσαν στη ροή μαύρου χρήματος προκειμένου να αποδοθεί «λευκό» στους τελικούς αποδέκτες.