Κάτοικοι στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα ζητούν να μετεγκατασταθούν φωλιές
Έκκληση στους κατοίκους των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας να μην ενοχλούν τους πελαργούς, οι οποίοι έχουν ήδη φθάσει στις περιοχές αυτές και φτιάχνουν τις φωλιές τους, απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.
Όπως επισημαίνει ο Φορέας, κάθε χρόνο κάποιοι κάτοικοι... ενοχλούνται από την παρουσία των πελαργών και σπέδουν στον Φορέα ζητώντας την άμεση μετακίνηση της φωλιάς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βιολόγος Εύα Κατράνα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αιτήσεις για μετακίνηση πρέπει να γίνονται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, καθώς τώρα έχουν φθάσει ήδη κατάκοποι από την Αφρική και φτιάχνουν τις φωλιές του σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς.
«Ο πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς, όπως καμπαναριά, δέντρα ή κολώνες της ΔΕΗ, που γειτνιάζουν με υγροτόπους, όπου μπορούν να τραφούν με φίδια, βατράχια, έντομα και μικρά ποντίκια. Έρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκό» εξηγεί στο ΑΠΕ η κ. Κατράνα. Σύμφωνα με την ίδια, επειδή οι κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και ακόμη και σε αυλές, κάποιες φορές οι κάτοικοι ενοχλούνται και ζητούν την μεταφορά τους.
«Φέτος, αυτό ζητήθηκε σε μία περίπτωση, καθώς στην αυλή έπαιζαν μικρά παιδιά και από τις φωλιές πέφτουν, εκτός από περιττώματα και οι... τροφές, φίδια δηλαδή και ποντίκια. Ομως το σχετικό αίτημα μεταφοράς έγινε αφού κατοικήθηκε η φωλιά και απαγορεύεται πλέον να μετακινηθεί. Οι αιτήσεις για μετακίνηση πρέπει να γίνονται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, ακολουθεί αυτοψία από μέλος του Φορέα, προκειμένου να προταθεί άλλος χώρος, όχι μακρύτερα από 70 μέτρα και η μετακίνηση γίνεται στη συνέχεια με τη συνδρομή γερανού της ΔΕΗ» διευκρινίζει η κ. Κατράνα.
Σύμφωνα πάντως με καταγραφή του Φορέα το 2017, που αφορά σε ενεργές φωλιές πελαργών, σε 45 οικισμούς των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, βρέθηκαν 120 φωλιές με 300 νεοσσούς. «Πρωτεία» φιλοξενίας κατείχε το Αιγίνιο Πιερίας με 40 ενεργές φωλιές πελαργών που είχαν κατά μέσο όρο τρεις νεοσσούς.