«Απαραίτητες είναι ορισμένες βελτιώσεις» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης
Έντονες διαφωνίες για σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ο οποίος αν και τόνισε πως το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση επεσήμανε πως είναι απαραίτητες ορισμένες βελτιώσεις σε προβληματικές ρυθμίσεις.
Ο κ. Μιχαηλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές παραγραφές σοβαρών αδικημάτων με την μετατροπή τους από κακούργημα σε πλημμέλημα αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως στην περίπτωση που οι επίμαχες διατάξεις προχωρήσουν, όσοι έχουν διαπράξει ανάλογα αδικήματα ως τις 31/3/2011 θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που θα τιμωρείται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;» αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας ότι από χώρα με τα περισσότερα κακουργήματα σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει ο φόβος να μη μπορούμε να διασφαλίσουμε καν την έννομη τάξη.
Ο κ. Μιχαηλίδης θέλοντας να γίνουν κατανοητές οι ενστάσεις της Ένωσης μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ενδεικτικά ανέφερε τις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Όπως είπε αν ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση στην περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα φτάσει στη δικαιοσύνη.
«Φανταστείτε ένα δήμαρχο να ζημιώνει το Δήμο του και να πρέπει να υποβάλει έγκληση στον εαυτό του» είπε ο κ. Μιχαηλίδης για να δείξει το οξύμωρο της διάταξης.
Ένα ακόμη παράδειγμα αφορούσε το αδίκημα της κλοπής για το οποίο προβλέπεται ότι δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Στην πράξη αυτό σημαίνει, τόνισε, πως στην περίπτωση κλοπής αυτοκινήτων, ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να εντοπίσει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων υπογράμμισε πως ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα ανέφερε την περίπτωση της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η οποία σύμφωνα με τον νέο Κώδικα επιβάλλεται ως κύρια ποινή. Όπως τόνισε η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς από τα στατιστικά στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκύπτει ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.
Επίσης, εξέφρασε διαφωνία με την κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων. «Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.