Αποδίδονται ποινικές ευθύνες σε αιρετούς και κρατικούς αξιωματούχους
Έξι μήνες μετά την φονική φωτιά στο Μάτι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών ολοκλήρωσε την ερευνα της αποδίδοντας ποινικές ευθύνες σε συνολικά 20 αιρετούς και κρατικούς αξιωματούχους.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, καθώς και ο 65χρονος που φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικής δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή. Για τα συγκεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές έως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί κατά συγχώνευση να φθάσουν έως και τα δέκα χρόνια.
Την υπόθεση, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, θα χειριστεί ανακριτής. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα πρόσωπα τα οποία είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.
Χάος και κατάρρευση του συστήματος
Η εισαγγελική διάταξη αριθμεί περίπου 300 σελίδες και σε αυτή καταγράφονται οι παραλήψεις και ευθύνες των εμπλεκομένων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και κατά την διάρκεια της φονικής φωτιάς, που κόστισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους. Οι εισαγγελείς φέρονται να περιγράφουν το χάος τις κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, αλλά και την κατάρρευση που συστήματος.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας σε Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δημους Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαισιο της πολύμηνης έρευνας ελήφθησαν περισσότερες από 300 καταθέσεις, η δικογραφία έχει συγκεντρωθεί σε περίπου 10 μεγάλες κούτες ενώ συμπεριλαμβάνει και υλικό σε ψηφιακή μορφή.
Ανοικτές παραμένουν άλλες έξι δικογραφίες. Ερευνώνται ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου στο Ναυτοδικείο και στο Στρατοδικείο οι ενδεχόμενες ευθύνες στρατιωτικών. Μία δικογραφία αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις, την αυθαίρετη δόμηση και τον αιγιαλό. Επίσης, ερευνώνται αναντιστοιχίες που φέρονται να εντοπιστηκαν στο σύστημα της Πυροσβεστικής, ενώ είναι ανοικτή δικογραφία που αφορά στην καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Τέλος, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή δικογραφία για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.