«Θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο πολλά πράγματα στην «καθεστηκυία τάξη» των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται»
Κοντά σε μια αλλαγή σημαντικών διαστάσεων είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr. Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με την σύσταση Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Οι απαιτήσεις για μια εξέλιξη σαν αυτή είναι αρκετές ωστόσο τα επιτελεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις μελετούν. Υπήρξε δε και σχετικά απασχόληση του ΣΑΓΕ με το συγκεκριμένο θέμα όπου από τους αρχηγούς τέθηκαν τα υπέρ και τα κατά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του news.gr.
Δεδομένο πάντως είναι πως οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τον αριθμό των συνεκπαιδεύσεων δικών τους μονάδων ειδικών επιχειρήσεων με ελληνικές και βλέπουν με θετικό μάτι κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Γεγονός είναι πως όλο και περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είτε έχουν συστήσει ανάλογες διοικήσεις είτε προσανατολίζονται προς μια τέτοια κίνηση, έχοντας ως πρότυπο την την Special Operations Command (SOCOM) των ΗΠΑ, που από το 1987, οπότε και ιδρύθηκε, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα σε κάθε μέτωπο που ενεπλάκη η Ουάσιγκτον, λύνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια των στρατηγών στο πεντάγωνο.
Στην παρούσα φάση υπό την διοίκηση της SOCOM των ΗΠΑ είναι περίπου 70.000 καταδρομείς από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής.
Η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει στην διοίκηση αυτή ότι τελειότερο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας και εξοπλισμού ενώ όλες οι μονάδες τους έχουν λίγο πολύ δυνατότητα αερομεταφοράς 24 ώρες το 24ωρο σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής και σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε πρόσφατα η ΕΡΤ , ο φάκελος με το τελικό σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για την τελική υπογραφή, η οποία μόλις μπει, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή αυτές οι αλλαγές.
Σύμφωνα δε με αυτό το σχέδιο η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, όπως θα ονομάζεται θα είναι υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία θα χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος. Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων:
- Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
- Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
- Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
- Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών
- Τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας
Μια κίνηση σαν αυτή επί της ουσίας αντιγράφει καρμπόν το οργανόγραμμα της αμερικανικής SOCOM, αλλά αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες είναι η έλλειψη μέσω αεροκίνησης αυτών των μονάδων καθώς τα υπάρχοντα ελικόπτερα δεν επαρκούν για κάτι μαζικό ενώ και τα μεταγωγικά αεροσκάφη δεν μπορούν να καλύψουν με βάση την διαθεσιμότητά τους μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.
Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με ειδικούς είναι ένας σημαντικός αριθμός μέσων μεταγωγικών ελικοπτέρων καθώς οι μαζικές ρίψεις με αλεξίπτωτο ανάγονται πλέον σε τακτικές του περασμένου αιώνα και θεωρούνται αυτοκτονικές.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές η Ουάσιγκτον έχει την διάθεση να περάσει σε ελληνικά χέρια υλικό για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι απτό πέρα από τα ελικόπτερα kiowa που προορίζονται για επιχειρήσεις στα νησιά σε ρόλο κυρίως αντιαποβατικό και όχι ειδικών επιχειρήσεων και τα οποία μάλλον αναμένονται στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε στο news.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή, η σύσταση μιας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα δώσει απαντήσεις σε πολλά επιχειρησιακά ερωτήματα και ανάγκες αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται χρήματα και σκέψη και θέληση καθώς «θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο πολλά πράγματα στην «καθεστηκυία τάξη» των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται».