«Πρωτοβουλία-αποτελεσματικότητα-ευελιξία-αιφνιδιασμός-ταχύτης-τόλμη» - Το news.gr στην βάση των Πυραυλακάτων
Η Τουρκία ετοιμάζεται την εβδομάδα που έρχεται να ξεκινήσει την μεγαλεπήβολη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε μια προσπάθεια να προβάλει την ισχύ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα έχει επιδοθεί σε μια κούρσα ναυπήγησης μεγάλων και ισχυρών ναυτικών μονάδων. Για τους γνωρίζοντες όμως η Ελλάδα που είναι το αντίπαλο ναυτικό δέος έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αυτό που πολλοί αποκαλούν ως το «κεντρί του ελληνικού στόλου». Πρόκειται για τις πυραυλακάτους! Σκάφη με σχετικά μικρό εκτόπισμα που χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού, κρυμμένα σε ορμίσκους θα εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους επιφέροντας καίρια πλήγματα ακόμα και στις πιο μεγάλες μονάδες του εχθρού. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται σε σημαντικό βαθμό συνεχιστές των πυρπολικών του 1821.
Κατά τις ελληνοτουρκικές κρίσεις δε της δεκαετίας του 80 αλλά και μετά, η έγκαιρη τοποθέτησή τους σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου έκανε την Τουρκία να αναθεωρήσει.
Δεν είναι εξάλλου διόλου τυχαίο το σύνθημα της Διοίκησης στην οποία υπάγονται τα πλοία αυτά: «Πρωτοβουλία-αποτελεσματικότητα-ευελιξία-αιφνιδιασμός-ταχύτης-τόλμη».
Το news.gr βρέθηκε στην βάση της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών όπου το υποδέχθηκε ο διοικητής της Πλοίαρχος Σταύρος Καρλατήρας, ο οποίος μας μίλησε τόσο για την ιστορία της μονάδας, όσο και για τα πλοία που διαθέτει και το πνεύμα της μονάδας. Εξαιρετικό δε ενδιαφέρον είχαν τα όσα μας είπε για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και το δόγμα και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
Η ιστορία της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών
Η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών συστήνεται στις 21 Νοεμβρίου 1966, είναι το σημείο εκκίνησης της Διοίκησης που αρχικά ονομάστηκε «Στολίσκος Ταχέων Σκαφών». Την πρώτη μαγιά των πλοίων αποτέλεσαν οι νορβηγικές τορπιλάκατοι τύπου Nasty.
Αυτές ήρθαν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα και πάνω σε αυτά τα σκάφη άρχισε να στήνεται η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών. Εκεί που γίνεται ουσιαστικά η επανάσταση στον στολίσκο ήταν όταν εισάγονται για πρώτη φορά οι καινούργιες εκείνη την εποχή τύπου «Κονίδης» που είχαν επάνω τους πυραύλους «Exocet».
Εκεί γίνεται η «επανάσταση» όχι μόνο στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς τότε είναι που αποκτάται το βληματικό αυτό δυναμικό. Τα τέσσερα πλοία που αποκτήθηκαν το 1971 αποτέλεσαν την έναρξη των πυραυλοφόρων πλοίων στον ελληνικό στόλο.
Ακολούθως έρχεται η δεύτερη παρτίδα, με τις 4 πυραυλακάτους τύπου «Λάσκος» το 1976, από την Γαλλία.
Πάνω σε αυτό το σχέδιο που ήταν διαφοροποιημένο από εκείνο των πρώτων φτιάχτηκαν και οι 6 στον Σκαραμαγκά. Τα δέκα αυτά σκάφη δηλαδή ήταν ομοίου τύπου απλά εκείνα που είχαν κατασκευαστεί στη Γαλλία έφεραν πυραύλους «Exocet» ενώ εκείνες που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα αποφασίστηκε να έχουν τους πυραύλους «Penguin».
Το επόμενο βήμα έγινε την δεκαετία του ‘90 με την απόκτηση 6 πυραυλακάτων τύπου «148» από το γερμανικό ναυτικό, μεταχειρισμένων. Το 2005 έρχεται η πρώτη πυραυλάκατο τύπου «Vosper», τον «Ρουσσέν». Ακολουθούν το 2006 οι «Δανιόλος» και «Κρυσταλλίδης». Υπογράφεται η σύμβαση ενεργοποίησης της option για τα +2 πλοία. Την «Γρηγορόπουλος» και «Ρίτσος» και στο ενδιάμεσο το 2008 ενεργοποιείται και τρίτη option για +2 ακόμα πυραυλακάτους που είναι η 6η και η 7η στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στην ΔΤΣ ανήκαν και οι 6 τορπιλάκατοι τύπου «Jaguar» που αποκτήθηκαν από την Γερμανία. Παροπλίστηκαν την δεκαετία του 2000.
Παράλληλα στην Διοίκηση υπήρχαν και κάποια άλλα σκάφη, όπως τα παράκτια περιπολικά τύπου «Παναγόπουλος» και «Στάμου» που επί της ουσίας ήταν σκάφη με μόνιμη βάση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τώρα από αυτά κάποια έχουν παροπλιστεί και τα εναπομείναντα έχουν περάσει στην Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης εκεί που ανήκουν και οι κανονιοφόροι. Συνολικά η Δ.Π.Ε έχει αναλάβει την επιτήρηση του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην αιχμή της τεχνολογίας
Η ΔΤΣ εισάγει νέες τεχνολογίες στο Πολεμικό Ναυτικό. Όπως ήταν η πρώτη που εισήγαγε την χρήση πυραύλων κατά πλοίων έτσι τώρα εισάγει το σύστημα RAM που ουσιαστικά αναβαθμίζει ριζικά την δυνατότητα των σκαφών να αμύνονται ενάντια σε επερχόμενους πυραύλους με την χρήση πυραύλων και όχι πυροβόλων.
«Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς τους ίδιους» αναφέρει στο news.gr ο διοικητής της μονάδας πλοίαρχος Σταύρος Καρλατήρας προσθέτοντας «καθώς εμείς πρέπει αυτές τις τεχνολογίες να τις εισαγάγουμε και να τις ενσωματώσουμε στο Πολεμικό Ναυτικό και το Αρχηγείο Στόλου και να τις αξιοποιήσουμε πλήρως στο βαθμό που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Αυτό απαιτεί εξειδίκευση σε μεγαλο βαθμό και σε αυτό το σημείο να πω πως η ΔΤΣ είναι μια συμπαγής Διοίκηση.
Δηλαδή έχει πληρώματα που υπηρετούν για πολλά χρόνια στα πλοία της και αυτό δίνει το πλεονέκτημα της ομοιογένειας δηλαδή αυτό το πνεύμα που αποτυπώνεται στις λέξεις «πρωτοβουλία-αποτελεσματικότητα-ευελιξία-αιφνιδιασμός-ταχύτης-τόλμη» που είδατε στον δεύτερο όροφο της Διοίκησης.
Χρειάζεται αυτή η εξειδίκευση και η ομοιογένεια και συνεχής εξάσκηση ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά που διαθέτει η Διοίκηση. Ουσιαστικά μπορώ να πω καθοδηγούν και λίγο το Πολεμικό Ναυτικό για το επόμενο βήμα καθώς η εξέλιξη έχει βήματα. Αυτή την στιγμή λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό πατάει στις «Vosper» για να πάει σε ένα επόμενο βήμα που θα πρέπει να είναι οι φρεγάτες».
Η εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας
Μιλώντας με τον διοικητή για το πως βλέπει την εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας μας επεσήμανε πως «Εμείς πρέπει να παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στην Τουρκία. Είναι βέβαιο πως οι προσκτήσεις που κάνει ένα πολεμικό ναυτικό απευθύνονται και στους γύρω του. Εμείς τα παρακολουθούμε. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να εκμεταλλευόμαστε στο 100% τα συστήματα που έχουμε.
Αυτό μας ενδιαφέρει. Τα συστήματά μας να είναι λειτουργικά και τα πληρώματά μας εκπαιδευμένα. Ξέρουμε τί θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Από εκεί και πέρα βλέπουμε τι έχουν οι απέναντι και σχεδιάζουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε και προσαρμόζουμε τις δικές μας τακτικές.
Γνωρίζουν οι Τούρκοι ποιον έχουν απέναντί τους. Ξέρουν ότι έχουμε ναυτικό με πολύ μεγάλη παράδοση και έναν λαό που είναι ναυτικός λαός ακόμα και στην εποχή μας. Αυτό προσπαθούν να κάνουν και οι Τούρκοι για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί οι Τούρκοι δεν ήταν ποτέ ένα ναυτικό έθνος. Έχουν καταλάβει όμως την αξία του να έχεις ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό και για αυτό βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχουν εξαγγείλει μια ναυτική στρατηγική και μια προσπάθεια υλοποίησης μέσα από τις προσκτήσεις (πλοίων) που κάνουν.
Αλλά ξέρουν σε κάθε περίπτωση με ποιον έχουν να κάνουν και ότι η γεωγραφία δεν τους ευνοεί, όπως εμάς και για αυτό έχουν τους προβληματισμούς τους.
Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
«Θα την δούμε αυτή την άσκηση και θα την αξιολογήσουμε καθώς συχνά οι Τούρκοι εξαγγέλουν πολλά πράγματα είτε αυτά έχουν να κάνουν με εξοπλιστικά είτε με ασκήσεις και αποστολές κλπ.» τόνισε σχετικά ο διοικητής της ΔΤΣ ερωτηθείς για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» προσθέτοντας: «Θα την δούμε αυτή την άσκηση.
Λένε πως είναι μια άσκηση για την οποία θα κινητοποιηθεί σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι του στόλου τους, αλλά εντάσσεται σε αυτό το κομμάτι της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ουσιαστικά θέλουν να επιβληθούν ως ένα ναυτικό έθνος στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτά εντάσσεται και αυτή. Μεγάλες ασκήσεις έκαναν και στο παρελθόν οι Τούρκοι. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Θα δούμε και αν θα σταθεροποιηθεί, θα είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο ή είναι για συγκεκριμένο σκοπό να διακηρύξει την παρουσία της (στην Ανατολική Μεσόγειο)».
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος