Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καρδιοχειρουργός Ιωάννης Ελευθεριάδης
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, Ιωάννη Ελευθεριάδη, ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην κατηγορία των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στον κλάδο των Ιατρικών Επιστημών της Τάξης των Θετικών Επιστημών.
Ο Δρ. Ιωάννης Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες και μιλάει ελληνικά. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, όπου ειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική και στην καρδιοθωρακική. To 2006 αναγορεύθηκε καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στην Έδρα William W. L. Glenn.
Διετέλεσε διευθυντής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Yale, καθώς και στο νοσοκομείο Yale-New Haven επί 15 χρόνια, έως ότου αναλάβει το 2011 ιδρυτικός διευθυντής του εξειδικευμένου διεπιστημονικού Κέντρου του πρώτου «Ινστιτούτου Αορτής» στο νοσοκομείο Yale-New Haven. Το Κέντρο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής, μια μεγάλη βάση δεδομένων για ασθενείς με αορτική νόσο (πάνω από 5.000) και μια τράπεζα ιστών από δείγματα αορτής (πάνω από 2.000 ασθενείς).
Ο Ιωάννης Ελευθεριάδης είναι ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στην μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, στην ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και στην μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.
Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρούς στην καρδιοχειρουργική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και 20 Ελλήνων ιατρών, ενώ συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ως επισκέπτης χειρουργός και για να δώσει διαλέξεις. Έχει συγγράψει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα στην ευρεία περιοχή της μελέτης της καρδιάς και του θώρακα.
Μεταξύ άλλων, η έρευνά του ανέδειξε ότι η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) είναι δυνατό να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι, συνέβαλε ώστε η μέθοδος να εφαρμόζεται σήμερα ευρέως και με ασφάλεια στους ασθενείς αυτούς, σώζοντας πολλές ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Η επέμβαση αυτή, λόγω υψηλού κινδύνου θανάτου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εθεωρείτο ότι αντενδείκνυται.
Ακόμη, έδειξε ότι το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει οικογενή και κληρονομική βάση, ενώ ανέπτυξε μια χειρουργική τεχνική («complication-specific») για τη διατομή της κατιούσης αορτής, η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως. Επίσης ανακάλυψε ότι η αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε νεαρούς αθλητές, μπορεί να προκαλέσει διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.
Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, ενώ το περιοδικό «Men's Health» τον έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ. Επίσης πρόσφατα, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μυθοπλαστίας με τίτλο «Transplant», ένα ιατρικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο συμπεριελήφθη στη λίστα των φιναλίστ του διαγωνισμού «Next Generation Indie Book Award» για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μυθιστορημάτων.