Για μια νέα άτυπη πόλη έκανε λόγο ο Δημήτρης Σεβαστάκης
Την εκτίμηση ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα είναι έτοιμο το καινούργιο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με άλλες παράλληλες ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει το νησί.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ο κ. Βίτσας συμφώνησε πλήρως με τις επισημάνσεις του ότι η κατάσταση στη Σάμο είναι εκτός ορίων, ότι λειτουργούν καλά οργανωμένα κυκλώματα και ότι δεν τηρείται η συμφωνία Τουρκίας -ΕΕ. «Είναι σαν να βάζουμε σε ένα λεωφορείο 100 θέσεων 250 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστάκης, ενώ τόνισε ότι έχει μιλήσει για το πρόβλημα του νησιού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να το θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν στη Τουρκία. Από την πλευρά του, ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε ότι βρέθηκε χώρος που δεν επηρεάζει το Βαθύ ή την Μυτιλήνη για να αναπτυχθεί καινούργιο κέντρο υποδοχής το οποίο μέχρι τέλη Απριλίου θα είναι έτοιμο.
Συγχρόνως, όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα σταλεί και δεύτερη μονάδα ταχείας επέμβασης για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου, ενώ σε μια εβδομάδα θα μεταφερθούν από τη Σάμο οι 250 ανήλικοι ασθενείς για να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Ο κ. Σεβαστάκης επεσήμανε την ανάγκη «άμεσων και επειγουσών ενεργειών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος στο Κέντρο υποδοχής της Σάμου, υπογραμμίζοντας ότι «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής των κατοίκων του νησιού».
«Το τελευταίο οκτάμηνο υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων στο κέντρο υποδοχής της Σάμου. Έχει όριο αντοχής τα 800 άτομα και είναι 4.500. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε μια νέα άτυπη πόλη. Οι απομακρύνσεις δεν αρκούν γιατί οι εισροές είναι ισοδύναμες με τις εκροές. Έκανα ανάλυση του προβλήματος σε όλες τις κλίμακες. Στη κυβέρνηση, στο Ευρωκοινοβούλιο, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να γίνει η αποσυμφόρηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχετε δίκαιο, η κατάσταση στη Σάμο είναι αυτό που λέμε όχι μόνο οριακή, αλλά έχει ξεπεράσει και το όριο. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται 3.686 πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό κέντρο χωρητικότητας 650 ατόμων», αναγνώρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Το 2017 είχαμε 5.683 αφίξεις, ενώ το 2018 είχαμε 8.562. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου όπου είχαμε περίπου 5.000 αφίξεις. Το 2017 απομακρύνθηκαν από τη Σάμο 3.564 άτομα και το 2018 5.611», ανέφερε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Επιμένουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές. Πρέπει να λειτουργήσει ο διορθωτικός μηχανισμός εισροών εκροών. Αυτό όμως που συμβαίνει στη Σάμο και στη Λέσβο είναι ότι δεν εφαρμόζεται».
Στο σημείο αυτό, ο προεδρεύων του Σώματος και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, να θέσει το θέμα μη τήρησης της συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ. «Έχω παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να βάλει στη συζήτηση του με τον κ. Ερντογάν ειδικά το θέμα της Σάμου», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ασύλληπτο κύκλωμα. Απέναντι από τη Σάμο υπάρχει αμιγώς στρατιωτική περιοχή. Πώς γίνεται να υπάρχει διάρρηξη του συστήματος; Υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, δεν λειτουργούν οι κοινωνικές δομές στη Σάμο, έχουν πρόβλημα συνεργασίας. Η κατάσταση είναι σαν να έχουμε ένα λεωφορείο 100 θέσεων και βάζουμε 250 ανθρώπους σε αυτό. Αυτή η κατάσταση της μη λειτουργικότητας είναι πονηρή, δεν είναι τυχαία. Φαίνεται ότι στη περιοχή υπάρχει οργανωμένο έγκλημα».
«Είναι εμφανές πως και στις δυο πλευρές σε Τουρκία και Σάμο λειτουργούν κάπως δυνατά εγκληματικά κυκλώματα. Και είναι παράξενο πως στη Σάμο έφθασαν μετανάστες με 8 μποφόρ θάλασσα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Βίτσας. «Τι κάνουν αυτοί της "Φρόντεξ" που παίρνουν ένα σκασμό λεφτά και μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία;» παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Βίτσας απάντησε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο πως μπορεί να αλλάξει η λειτουργία της «Φρόντεξ» που όπως είπε χαρακτηριστικά, «λειτουργεί πολλές φορές ως επιτροπή υποδοχής», ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην επίλυση του προβλήματος. «Η Σάμος έχει το τελευταίο διάστημα, τη πρώτη θέση στις προτεραιότητες μου και μετά όλες οι άλλες περιοχές που έχουν κέντρα υποδοχής. Χρειάζεται να πάρουμε επιπλέον μέτρα και για να περιοριστεί ο πληθυσμός και για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου», υπογράμμισε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.