Το Barbaros νότια της Κύπρου και σε οικόπεδα της ΑΟΖ
Μερίδα του τουρκικού Τύπου με πιο σημαντικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet, Milliyet, Sabah και το CNN Turk αναφέρουν πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό λαμβάνει μέτρα γύρω από τα Ίμια προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις των Ελλήνων στην περιοχή της βραχονησίδας στο πλαίσιο της επετείου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στέλνει πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων για αυτό τον σκοπό ενώ προσθέτουν πως χάριν στο φυλάκιο που έχει τοποθετηθεί στην νησίδα τσαβούς οι Έλληνες δεν τολμούν να προσεγγίσουν.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο news.gr στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα κοντά στις τουρκικές ακτές στο ύψος του Φαρμακονησίου υπάρχει απλά ένα περιπολικό ενώ καμιά άλλη μονάδα του τουρκικού ναυτικού δεν βρίσκεται τριγύρω.
Σήμερα εντωμεταξύ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έστειλε συνολικά 5 σχηματισμούς μαχητικών και ένα ελικόπτερο.
Τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε δύο εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.
Τουρκική πρόκληση και στην Κύπρο
Νότια της Κύπρου και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΕΝΙ-KOGAS, βρίσκεται από την Κυριακή το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Barbaros», συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1» που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com
Η πλεύση και η ταχύτητά του δείχνουν ότι το «Μπαρμπαρός» ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex με την οποία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα – σεισμογραφικές έρευνες – του «Barbaros» για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τις 256 Μαίου.
Αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ν. μιλίων (30 χιλιομέτρων) από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων (60 χιλιομέτρων) από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.
Για τα εν λόγω τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαδικασίες όπου θα γίνουν γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες από τις ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ, ενώ για το τεμάχιο 7 αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσει το υπουργικό την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανάθεσή του στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ.
Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του «Barbaros» είναι παράνομη και με βάση το διεθνές και το Κυπριακό Δίκαιο. Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος διεξάγει αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να κατέχει τη σχετική άδεια, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονική περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών ή σε πρόστιμο από 1,7 εκατ. ευρώ έως 8,5 εκατ. ευρώ ενώ το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει και κατάσχεση πλοίων και εξοπλισμού.
Επίσης, με τη δραστηριότητα του «Barbaros» η Τουρκία παραβιάζει πρόδηλα και την Σύμβαση για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση.