Νέο κύμα χιονοπτώσεων έρχεται με τον «Τηλέμαχο» από την Τετάρτη

Νέο κύμα χιονοπτώσεων έρχεται με τον «Τηλέμαχο» από την Τετάρτη

Βίντεο με τη χιονισμένη Αττική από ψηλά - Δείτε live την πορεία του χιονιά

Ο «Τηλέμαχος», η κακοκαιρία που σαρώνει το σύνολο της χώρας, έφερε χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα που αποκαθίσταται με την πάροδο της ώρας. Το σφοδρό κύμα έχει κύρια χαρακτηριστικά την διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τις χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά, και τους θυελλώδεις βοριάδες, ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο.

Από την Τετάρτη νέος γύρος χιονοπτώσεων

«Την Τετάρτη έρχονται νοτιάδες στα δυτικά που θα φέρουν πολύ υγρασία. Επειδή ήδη είναι εγκλωβισμένο ψύχος σε όλη τη χώρα, θα ξεκινήσει να χιονίζει πολύ πυκνά στα δυτικά ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (όπως και στα βόρεια) και σταδιακά θα το "γυρίσει" σε βροχή. Προσοχή όμως διότι τα χιόνια στην έναρξη της κακοκαιρίας της Τετάρτης θα είναι πολύ πολύ πυκνά!», όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Δείτε όλα τα νεότερα από το μέτωπο της κακοκαιρίας:

Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στις περιοχές των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου σημειώθηκαν το πρωί διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Εκάλης, Άνοιξης, στο Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, τον Ωρωπό κα. Οι βλάβες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πτώση δένδρων στις γραμμές του ηλεκτρικού.

Εκτός λειτουργίας το τελεφερίκ στην Πάρνηθα

Η εταιρεία «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ» ανακοινώνει ότι από σήμερα Τρίτη και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί η επιβίβαση στο τελεφερίκ και πρόσβαση επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό - μέσω του κτιριακού συγκροτήματος «Mont Parnes» - δεν θα είναι εφικτή λόγω των καιρικών συνθηκών και επικινδυνότητας του εδάφους (χιόνι, παγετός και πάγος). Σημειώνεται ότι ενδεχομένως η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, να είναι κλειστή με απόφαση των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών, επομένως όσοι σκοπεύουν να μεταβούν στον Δρυμό με τα αυτοκίνητά τους, θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αποκατάσταση των δρομολογίων του προαστιακού

Σταδιακά γίνεται η αποκατάσταση των δρομολογίων του προαστιακού προς αεροδρόμιο. Νωρίτερα τα δρομολόγια είχαν διακοπή λόγω ακινητοποιημένου συρμού στη ζώνη Πεντέλης.

Ο συρμός αποσύρθηκε και τα δρομολόγια ομαλοποιούνται.

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του ισχυρού παγετού (βάσει στοιχείων, που είχαν γνωστοποιηθεί γύρω στις 10 το πρωί).

Αναλυτικότερα, στον νομό Ημαθίας τα οχήματα πρέπει να κινούνται με αλυσίδες από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και από το 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου.

Στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, οι οδηγοί πρέπει να τοποθετούν αλυσίδες από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού – Σκρα και στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς και της πόλης του Κιλκίς, εκτός των κεντρικών δρόμων.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες και στις επαρχιακές οδούς του πρώην Δήμου Πικρολίμνης. Στο μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις εξόδους των δημοτικών διαμερισμάτων Παλιού και Νέου Αγιονερίου προς τον νομό Θεσσαλονίκης.

Εφοδιασμένα με αλυσίδες πρέπει να είναι τα οχήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Έδεσσας, στο δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα του νομού Πέλλας, από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Λαϊλιά στον νομό Σερρών.

Δείτε live εικόνα από την πορεία της κακοκαιρίας:

Παγετός και πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Χαλκιδική. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από την είσοδο Παλαιοκάστρου έως την Αρναία, στις επαρχιακές οδούς Ιερισσού - Ουρανούπολης από το 1ο έως το 16ο χιλιόμετρο, στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου- Βαρβάρας– Ολυμπιάδος, όπως και από το 44ο έως το 53ο και από το 81ο έως το 90ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Συκιάς. Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα που κινούνται από το 68ο έως το 75ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Σάρτης, στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους.

Εικόνες από την Αθήνα «ντυμένη» στα λευκά

Μια Αθήνα διαφορετική από ότι την έχουν συνηθίσει αντίκρισαν οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω προαστίων, καθώς ο «Τηλέμαχος»... συνεπής στις προβλέψεις του, έντυσε στα λευκά και την πρωτεύουσα.

Θεσσαλονίκη: Τροποποιήσεις και προσωρινή παύση δρομολογίων ο ΟΑΣΘ

Με τροποποιήσεις ή ακόμη και προσωρινή παύση ορισμένων δρομολογίων λόγω παγετού, εκτελεί και σήμερα το συγκοινωνιακό του έργο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Οι συνθήκες, κυρίως σε περιφερειακούς δήμους, καθιστούν απαγορευτική την εκτέλεση συγκεκριμένων δρομολογίων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παραμένει κακή η κατάσταση στις στάσεις και στα γύρω πεζοδρόμια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΣΘ είτε δεν εκτελεί ορισμένα δρομολόγια είτε έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

-Στη γραμμή "59", το τοπικό δρομολόγιο των Πεύκων εκτελείται με προβλήματα, με λεωφορείο που έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Στη γραμμή "72", το δρομολόγιο ΙΚΕΑ- Μηχανιώνα εκτελείται μέχρι και την Εκκλησία.

-Στη γραμμή "77": Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής Κερασιάς.

-Στη γραμμή "82": Δεν εκτελούνται δρομολόγια πρις Πετρωτό, Μεσαίο, Φιλαδέλφεια και Μονόλοφο

-Στη γραμμή "85": Δεν εκτελούνται δρομολόγια προς Ευαγγελίστρια, Νικόπολη, Στεφάνια και Λευκοχώρι

-Στη γραμμή "86": Το λεωφορείο δεν εξυπηρετεί το Ανδραμέρι και το Βασιλούδι

-Στη γραμμή "87": Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια προς Λιβάδι, Μονοπήγαδο και Άγιο Άντώνιο

-Στη γραμμή "89 Β": Δεν εκτελούνται δρομολόγια προς Πρόχωμα, Καστανά Ακροπόταμο και Αγιονέρι

Χανιά: Μικρής έκτασης προβλήματα

Σε λευκό κλοιό έχουν ντυθεί από τις μεταμεσονύκτιες ώρες πολλές ορεινές κυρίως περιοχές των Χανίων με το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Δείτε ονειρεμένες εικόνες από την χιονισμένη Αττική από το Up Drones:

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί χιόνι «έπεσε» για λίγα λεπτά ακόμα και μέσα στην πόλη των Χανίων, χωρίς ωστόσο το φαινόμενο να συνεχισθεί, ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών κλειστά παραμένουν σήμερα πολλά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους περισσότερους οδικούς άξονες της Περιφερειακής Ενότητας διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης υπάρχουν στα τμήματα Κράπη-Ίμπρος και Λάκκοι-Ομαλός όπου από το πρωί μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο οδικό δίκτυο προς Έλος, Σηρικάρι και Λίμνη του δήμου Κισσάμου, όπου υπάρχουν χιόνια, επίσης επιχειρούν μηχανήματα, όπως επίσης και σε τμήμα του οδικού δικτύου προς την Ασή Γωνιά Αποκορώνου.

Χιόνια υπάρχουν και σε πολλά σημεία των δήμων Πλατανιά και Ανατολικού Σελίνου ενώ το πρωί καλύφθηκε από χιόνι η ημιορεινή περιοχή της Μαλάξας της δημοτικής ενότητας Κεραμειών του δήμου Χανίων.

Τρίπολη: Πού υπάρχουν προβλήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, με δυσχέρεια γίνεται η κυκλοφορία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω δρόμους της Αρκαδίας:

*Στη επαρχιακή οδό 'Αστρους - Καστρίου, στην θέση Δραγούνι.

*Στην επαρχιακή οδό Αγίου Πέτρου - Καστρίου, στην διασταύρωση Βουρβούρων.

*Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Αγίου Πέτρου, στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρχιακή οδό Αγίου Ανδρέα - Καστάνιτσας, στο ύψος του 16ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο, έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στα εξής σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικά - Τιτάνι, από το 1ο , έως το 13ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - 'Αργους - Τρίπολης, από το 30ο ,έως το 38ο χιλιόμετρο.

Στην Λακωνία, με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης (μέσω Ταΰγετου) από το 40ο έως το 46ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος