Η μισή ελληνική επικράτεια είναι κάτω από το χιόνι

Η μισή ελληνική επικράτεια είναι κάτω από το χιόνι

Δυο διαδοχικές κακοκαιρίες, η Σοφία και ο Ραφαήλ έχουν φέρει ολικό παγετό ενώ το νέο μέτωπο που αναμένεται από αύριο θα πλήξει κυρίως την νότια Ελλάδα, την Εύβοια και τη Στερεά

Η μισή Ελλάδα -περίπου το 51% της χώρας- είναι καλυμμένη από χιόνι, ως αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών κακοκαιριών "Ραφαήλ" και "Σοφία", σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Ενώ η κακοκαιρία δεν σταματά εδώ αφού τώρα περιμένουμε και τον «Τηλέμαχο», που θα πλήξει ιδιαίτερα τη νότια χώρα, και κυρίως Εύβοια και Στερεά Ελλάδα.

Σε 40 μετεωρολογικούς σταθμούς του σταθμούς του δικτύου του ΕΑΑ η ελάχιστη θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής ήταν χαμηλότερη των μείον δέκα βαθμών Κελσίου, κάτι ασυνήθιστο.

Χάρτης χιονοκάλυψης της Ελλάδας

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανείων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα (-19,1 βαθμοί) και ακολούθησαν η Φλώρινα (-18,6), η Κοιλάδα Κοζάνης (-18,2) και τα Γρεβενά (-17,8), σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ-Meteo.

Δριμύ ψύχος επικρατεί σε αρκετές ακόμη περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με τις ελάχιστες τιμές θερμοκρασιών πολύ χαμηλά: Καρδίτσα -16,3°C, Βαμβακού Φαρσάλων -16,1°C, Ορεστιάδα -14,3°C, Ελασσόνα -14,2°C, Διδυμότειχο και Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης -13,6°C, Κοζάνη -13,3°C και Ιωάννινα -12,6°C.

Μικρότερης διάρκειας ο Τηλέμαχος αλλά πολύ παγωμένος

Σύμφωνα πάντως με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος» δεν θα έχει τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία» και τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα, αλλά θα εκδηλωθούν κυρίως στις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Ο «Τηλέμαχος» έρχεται -όπως η «Σοφία»- και αυτός από τα βόρεια, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας, φέρνοντας χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος είπε ότι από αύριο θα φτάσουν στη χώρα μας ψυχρότερες αέριες μάζες από την περιοχή των Βαλκανίων, που θα ρίξουν κι άλλο τη θερμοκρασία. Μάλιστα όπως είπε σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει στους -18° Κελσίου.

Ο χιονιάς θα επηρεάσει περιοχές της Νότιας Χαλκιδικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επηρεαστούν οι Σποράδες, το Πήλιο, η ανατολική Φθιώτιδα, οι περιοχές της Εύβοιας, η Αττικοβοιωτία, η ανατολική Πελοπόννησος και όλα τα νησιά του Αιγαίου.