Η «Σοφία» έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε… Σιβηρία – Φέρνει χιόνια και στην Αθήνα

Η «Σοφία» έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε… Σιβηρία – Φέρνει χιόνια και στην Αθήνα

Ποιες περιοχές βρίσκονται «θαμμένες» στο χιόνι - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Σοφία» που θα δείχνει το...ψυχρό της πρόσωπο έως και το Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Για σήμερα Παρασκευή, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνότερες σε Ανατολική Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους κυρίως μετά το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 6 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Πήλιο και Βόλο

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Λάρισα: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς.

Στην Αγιά πάντως η ζημιά αποκαταστάθηκε. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης.

Τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έχουν εκτραπεί της πορείας τους λόγω της ολισθηρότητας, ενώ όπως σημείωνε στο onlarissa.gr αξιωματούχος της περιφέρειας Θεσσαλίας, η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια, που το οδόστρωμα γεμίζει με χιόνι μόλις ελάχιστα λεπτά αφότου περάσουν τα μηχανήματα που επιχειρούν εκεί.

Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.