Κρίνει ότι πρόκειται για πράξεις πολιτικής εξουσίας που δεν υπόκεινται στον έλεγχο της Δικαιοσύνης
«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε προσφυγές Συλλόγων, που ζητούσαν την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, κρίνοντας πως αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας και δεν μπορεί να μπει στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης.
Συγκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δυο αποφάσεις της (2615-2616/2018) αποφάνθηκε, ότι η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι σχετικές επιστολές του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ, καθώς «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Άρα, υπογραμμίζουν «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, πως οι προσβαλλόμενες πράξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα μέλος του δικαστηρίου μειοψήφησε, διατυπώνοντας την θέση, ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.