Μια πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση για όσους έχουν... εξερευνητικό ενδιαφέρον
Να φέρει στην επιφάνεια την καλά κρυμμένη ιστορία των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, θα επιχειρήσει μέσω μιας διαφορετικής διαδρομής ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Μέλφος.
Στο πλαίσιο αυτό ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας, το Τhessaloniki Walking Tours, απευθύνει κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018.
"Πίσω από τα σημαντικά μνημεία και τα έργα τέχνης υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ιστορία, εκείνη των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν. Το λευκό μάρμαρο, το υλικό που εντυπωσίασε και ενθουσίασε όσο κανένα άλλο τον άνθρωπο, ο πράσινος θεσσαλικός λίθος που εντοπίζεται στα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία όσο και στα σπουδαία έργα της μεσαιωνικής δύσης αλλά και ο τοπικός πρασινοσχιστόλιθος, του οποίου η εξόρυξη γίνονταν στα λατομεία της Θεσσαλονίκης, κάνουν έντονη την παρουσία τους και στα μνημεία της δικής μας πόλης", υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τα παλιά λατομεία της Θεσσαλονίκης, τα εμβληματικά της τοπόσημα, λεπτομέρειες σε βυζαντινούς ναούς και θρυλικά έργα τέχνης, αποτελούν σταθμούς σε μια διαδρομή που εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας, εξηγώντας τη γοητεία που ασκούν πάνω μας.
Σημείο συνάντησης ορίστηκε το άγαλμα Γεωργίου Βιζυηνού (Αγίου Δημητρίου & Γεωργίου Βιζυηνού, δίπλα στο Κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας). Η συγκέντρωση των ενδιαφερομένων ορίστηκε για τις 11 το πρωί, ενώ η τιμή συμμετοχής είναι στα 10 ευρώ.