Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αθήνα
Φρούριο είναι ήδη το κέντρο της Αθήνας αφού τα μέτρα ασφαλείας για την πορεία και τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι δρακόντεια.
Όπως έχει ανακοινωθεί πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στις επάλξεις ενώ πολυάριθμοι μυστικοί αστυνομικοί θα βρίσκονται στις περιοχές του κέντρου. Πάνω από την πόλη θα γίνονται πτήσεις drones.
Κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.
Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έχουν αρχίσει να κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι, καθώς θα ξεκινήσει μαθητική πορεία από τα Προπύλαια, μέσω των δρόμων Εδουάρδου Λω, Πεσμαζόγλου, πλατείας Κοραή, Σταδίου, Σύνταγμα και τελικό σημείο τη Βουλή.
Διαβάστε: Μητέρα Γρηγορόπουλου: Το παιδί μου τα επεισόδια θα τα αποδοκίμαζε
Στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί πορεία και στις 6 το απόγευμα, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.
Αντίστοιχα, έχουν διοργανωθεί συγκεντρώσεις και πορείες και στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Κομοτηνή, τα Χανιά, τα Ιωάννινα τη Μυτιλήνη κι άλλες πόλεις.
10 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου
Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 9 το βράδυ μια σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε την καρδιά του με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Στο τελευταίο αντίο ήταν ο αδελφικός του φίλος, Νίκος Ρωμανός.
Δεν πέρασε πολλή ώρα από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του έφηβου μαθητή για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Αμέσως έγιναν πορείες στο κέντρο της Αθήνας και χιλιάδες νέοι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιηθήκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Στον Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Χανιά, Κομοτηνή, Βόλο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Τρίπολη. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.
Για αρκετές ημέρες συνεχίστηκαν οι μαζικές διαμαρτυρίες με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, αλλά και πολίτες να ξεσηκώνονται, να διαδηλώνουν, να εξεγείρονται.
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, ωστόσο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από φορείς της πόλης, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2010. Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.
Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό.