Τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της δεύτερης ομάδας κάνουν λόγο για νόμιμες εξαγωγές
Αμφισβητώντας την κατηγορία της λαθρεμπορίας, απολογούνται στην ανακρίτρια Διαφθοράς οι φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της δεύτερης ομάδας, που φέρεται να εξήγαγε παράνομα χρυσό.
Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της δεύτερης ομάδας, για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία και για τοκογλυφία, καθώς φέρεται να «έσπαγε» επιταγές εντόκως, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έχουν μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον συνήγορο τους Μιχάλη Δημητρακόπουλο «οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας, για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά, το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ' αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα αυτή φαίνεται να είχε ως κέντρο του συντονισμού της δραστηριότητας της κατάστημα εμπορίας χρυσού στην οδό Πραξιτέλους, το οποίο ήταν στο όνομα του γιου του κατηγορούμενου ενεχυροδανειστή ως αρχηγού της οργάνωσης. Στη δικογραφία αναφέρεται, ότι η ομάδα είχε δημιουργήσει εταιρεία για μετρήσεις μετάλλων με φασματογράφους, στα λογισμικά των οποίων όμως φαίνεται να είχαν παρέμβει, ώστε να εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% οι τιμές καθαρότητας χρυσού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ηγετικά μέλη της οργάνωσης φαίνεται να είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά εμπορικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός της σχεδίαζε την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Μύκονο.