«Προκειμένου να έχουν πρόσβαση, με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, σε σημαντικές πληροφορίες»
Ο 29χρονος καθηγητής Γαλλικών Σαλαχαλντίν Εντρίς αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, το Σουδάν, λόγω πολιτικών διώξεων. Τον Ιανουάριο του 2017 έφτασε στη Σάμο και τρεις μήνες αργότερα στην Αθήνα, ωστόσο θυμάται πως τον πρώτο καιρό η προσαρμογή του στην πρωτεύουσα ήταν πολύ δύσκολη. «Όλα εδώ είναι διαφορετικά από την πατρίδα μου. Είναι δύσκολο να βρεις τους δρόμους, τα νοσοκομεία, τους χώρους φιλοξενίας», θυμάται.
Για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, δηλ, για την ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τον τρόπο ζωής στην Αθήνα, τις δομές στέγασης, τις ΜΚΟ, τα νοσοκομεία, τις πρεσβείες, αλλά και το φαγητό, τη διασκέδαση, τα μέσα μεταφοράς έχει δημιουργηθεί η εφαρμογή για κινητά APP4REFS. Την δημιούργησαν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ισπανικό ίδρυμα Acsar, στο πλαίσιο του προγράμματος UNINTEGRA, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή που έχει ως στόχο να διευκολύνει τους πρόσφυγες προκειμένου να έχουν πρόσβαση, με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, σε σημαντικές πληροφορίες», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου η συντονίστρια του έργου από το ίδρυμα ACSAR, Έρικα Αμέζκιτα. Η ίδια πρόσθεσε ότι «τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που έχουν οι πρόσφυγες στην κατοχή τους, γι' αυτό και εστιάσαμε στη δημιουργία μιας εφαρμογής απλής στη χρήση της».
Στην εφαρμογή τα κείμενα έχουν περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας, ενώ οι απαραίτητες πληροφορίες είναι γραμμένες στα αγγλικά. Η πλοήγηση γίνεται με εικονίδια, πατώντας πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να μπει στις εσωτερικές σελίδες.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο οι πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα app4refs.org